Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie pe 1 octombrie. Ce semnificație are
Publicat pe 01.10.2022 la 09:45 Actualizat pe 01.10.2022 la 09:46
Pe data de 1 octombrie a fiecărui an se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului. Această sărbătoare este prăznuită în Biserica Ortodoxă, dar și în cele greco-catolice. Se spune că Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului este vălul pe care Fecioara Maria îl întinde ca să ocrotească omenirea. Ce semnificație are aceasta mare sărbătoare.
- Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului
- Ce semnificație importantă are
Luna octombrie începe cu o sărbătoare extrem de importantă în rândul creștinilor. Astăzi, 1 octombrie, se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului și este sărbătoarea cu care se încheie cele două luni închinate Maicii Domnului, august si septembrie. Anul bisericesc începe pe data de 1 septembrie și se încheie pe 31 august, fiind diferit de cel civil.
Ce semnificație are sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului
Pe data de 1 octombrie 911, se făcea priveghere la biserica din Vlaherne pentru salvarea cetății care era asediată, iar la ora 4 dimineața Maica Domnului și-a făcut apariția în fața poporului, stând în văzduh și rugându-se în timp ce plângea. Aceasta ținea sfântul Acoperământ în mâini, deasupra credincioșilor, iar în jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.
Acesta este marele eveniment sărbătorit de Biserică în fiecare an pe data de 1 octombrie. De asemenea, se spune că rugăciunile spuse în această zi sfântă fac minuni.
Rugăciuni pentru sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului
1. „Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.
Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge.
Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.
Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.
Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.
2. „Împărate ceresc, primește pe tot omul cel ce Te slăvește pe Tine şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău! Și unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfințește şi preamărește pe cei ce Te preamăresc pe Tine şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine Maica Ta. Primește-le toate rugăciunile şi făgăduințele şi-i izbăvește din toate nevoile şi răutățile!”. AMIN
3. „Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăților noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea. Când sufletul de trup se va despărți, de față să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoșătoarei judecăți. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”. AMIN.