Astăzi este Sfântul Ciprian! Vezi pentru ce trebuie să te rogi lui
Publicat pe 02.10.2014 la 11:33 Actualizat pe 02.10.2014 la 12:27
Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte, la 2 octombrie, peSfântul Mucenic Ciprian, alături de Sfânta Muceniţă Iustina fecioară.
Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte, la 2 octombrie, peSfântul Mucenic Ciprian, alături de Sfânta Muceniţă Iustina fecioară.
Sfântul Ciprian s-a născut în prima jumătate a secolului al III-lea în Cartagina, în actualul oraş Tunis, în Nordul Africii. Crescut într-o familie de păgâni bogaţi, tânărul Ciprian a fost trimis de părinţi să-şi facă ucenicia şi să deprindă meşteşugul vrăjitoriei la cei mai vestiţi vrăjitori din vremea sa. Astfel, Ciprian a devenit un slujitor devotat al idolilor-zeul Apolo şi zeiţa Artemis din Antiohia Siriei.
Se spune că Ciprian reuşea să stârnească vânturile şi ploile, să-i rănească pe oamenii care credeau în Hristos. Unii credincioşi au fost ucişi cu otrăvuri şi farmece, dar magul a adus drept jerfă pentru diavoli şi copiii pe care i-a înjunghiat.
Viaţa lui s-a schimbat în mod surprinzător când a încercat, fără succes, să dovedească cât de puternice sunt vrăjile lui puse în practică asupra fecioarei Iustina, o tânără care se creştinase. Un tânăr imoral, Aglaid, i-a cerut vrăjitorului Ciprian să-l ajute şi să câştige dragostea tinerei Iustina.
Ciprian a încercat cele mai grozave vrăji. Toate încercările lui au fost zadarnice. În mod surprinzător, demonii n-au avut putere asupra Iustinei şi s-au răzbunat chiar pe Ciprian. Pus în faţa acestui fapt, influenţat şi de puterea credinţei prin care Iustina a învins răutatea demonilor, vrăjitorul Ciprian a hotărât să se boteze şi să propovăduiască credinţa creştină. Nu după multă vreme, Ciprian a devenit preot şi apoi episcop. Se spune că Sfântul Ciprian ajută la dezlegarea farmecelor şi i fereşte pe credincioşi de magie şi vrăji.
Icoana şi moaştele Sfântului Ciprian - mâna sa dreaptă- se află la Biserica Sfântul Ciprian-Zlătari din Bucureşti.
A.C.C.
Citeşte şi: