Băutura lui Hipocrat prin care femeile pot afla dacă sunt gravide
Publicat pe 22.09.2015 la 14:20 Actualizat pe 22.09.2015 la 14:17
Înainte de a se inventa testele de sarcină, femeile apelau la metode naturiste pentru a afla dacă sunt însărcinate.
Înainte de a se inventa testele de sarcină, femeile apelau la metode naturiste pentru a afla dacă sunt însărcinate.
Descoperirile care datează din Grecia Antică, încă din perioada lui Hipocrat, părintele Medicinii, arată că se făceau teste de sarcină pe bază de miere. Se pare că Hipocrat 460-370, (î.Hr.) le dădea femeilor să bea, seara, un amestec de apă cu miere. Dacă femeia se balona și avea crampe, era clar că a rămas însărcinată.
Cu semințe de orz sau grâu
În Egiptul Antic, reprezentantele sexului feminin puteau afla dacă aşteaptă un copil, după ce urinau pe boabe de orz și grâu. Atunci când încolțea bobul de orz, femeia respectivă urma să devină mamă de băiat. În cazul în care încolţea bobul de grâu, femeia aştepta o fetiţă.
Laptele matern
Cine voia să afle dacă aşteaptă un copil, trebuia să bea lapte de la o mamă de băiat și dacă vomita, înseamnă că era gravidă. În Evul Mediu, ”urina unei femei însărcinate avea o culoare deschisă, precum lămâia, și avea la suprafață un nor de spumă”.
Testul ochiului (1500)
Jacques Guillemeau, un doctor recunoscut din secolul XVI, putea să-şi dea seama dacă o femeie este însărcinată, doar uitându-se în ochii ei. ”Dacă o femeie are ochii duși în fundul capului, pleoapele lăsate, pupilele micșorate și vase de sțnge umflate în colțul ochiului, acestea sunt semnele unei sarcini”, spunea medicul.
Testul panglicii (seconul XVII)
Femeile care voiau să afle dacă sunt însărcinate, trebuiau să urineze într-un vas, în care înmuiau o panglică. Aceasta trebuia apoi să adulmece bucata de material și, dacă îi venea să vomite, însemna că aştepta un copil.
Testul rozătoarelor
În 1928, cercetătorii Selmar Aschheim și Bernhard Zondek au inventat primul test care identifica hormonul uman al sarcinii (hCG) din sângele posibilei gravide. Medicii injectau urina femeii în organismul unui șobolan sau șoarice, femelă, în primele săptămâni de viață. În cazul în care era gravidă, ovarele şobolanului începeau să funcționeze şi intra în călduri.
A.B.
Foto: Hepta