"Blonda" lui Băsescu riscă să stea 21 de ani după gratii pentru "Gala Bute"! Cum funcţiona "reţeaua Udrea"
Publicat pe 22.04.2015 la 08:45 Actualizat pe 22.04.2015 la 08:56
Elena Udrea, "protejata" fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, a ajuns în boxa acuzaţilor în dosarul "Gala Bute", în care a fost arestată pentru fapte grave de corupţie. Pe o reţea de socializare, fosta şefă PMP a declarat că din moment ce a fost trimisă în judecată, nu mai există niciun motiv să rămână după gratii. Cu toate acestea, procurorii o contrazic prin rechizitoriu.
Elena Udrea, "protejata" fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, a ajuns în boxa acuzaţilor în dosarul "Gala Bute", în care a fost arestată pentru fapte grave de corupţie. Pe o reţea de socializare, fosta şefă PMP a declarat că din moment ce a fost trimisă în judecată, nu mai există niciun motiv să rămână după gratii. Cu toate acestea, procurorii o contrazic prin rechizitoriu.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a fost trimis în judecată ieri de procurorii de la DNA pentru trei fapte de luare de mită, un abuz în serviciu şi o tentativă de folosire a unor documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea ilegală de fonduri europene în dosarul "Gala Bute". Elena Udrea este în puşcărie de aproape două luni.
"Dosarul «Gala Bute» a fost trimis în instanţă. Nu mai există niciun motiv ca Elena Udrea să rămână în arest!!!
La ultima cerere de prelungire a arestării preventive, procurorii au solicitat încă 30 de zile invocând nevoia de a mai administra unele probe, de a face o expertiză şi de a mai audia câţiva martori. Odată cu trimiterea în instanţă a dosarului, faza de urmărire penală s-a încheiat şi arestul preventiv nu mai este necesar, pentru că, evident, Elena Udrea nu mai poate influenţa ancheta penală sau probele deja adunate de procurori.
De aceea, o decizie firească ar fi eliberarea sa la sfârşitul acestei săptămâni, când expiră mandatul de arest preventiv. (...)", a scris echipa de comunicare a Elenei Udrea pe Facebook.
Alături de Elena Udrea, în faţa instanţei ajung, prin acelaşi rechizitoriu, alţi şapte inculpaţi, printre care fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, şi fostul ministru Ion Ariton.
Reţeaua - "Inculpata a coordonat un sistem"
În RECHIZITORIU, procurorii de la DNA au reţinut următoarea stare de fapt:
"Inculpata Udrea Elena Gabriela, care îndeplinea în acea perioadă funcţia de ministru al dezvoltării regionale şi turismului, a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (inculpaţii Lungu Ştefan – consilier personal al ministrului, Topoliceanu Ana Maria – director CNI, Nastasia Gheorghe – secretar general al ministerului şi Breazu Tudor Liberiu – asistent personal) au primit, cu ştiinţa inculpatei, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister. Sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta: Organizaţia Bucureşti a unui partid (n.r. - PDL, fostul partid prezidenţial şi de guvernământ) şi inculpatul Obreja Rudel. De asemenea, inculpata Udrea Elena Gabriela şi-a exercitat atribuţiile în mod nelegal şi a determinat alţi funcţionari din cadrul ministerului să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la o gală de box profesionist, prejudiciind bugetul ministerului şi creând un folos necuvenit pentru inculpatul Obreja Rudel", se spune în rechizitoriul procurorilor anticorupţie, potritvit ziarulring.ro
Elena Udrea a fost cercetată şi probabil va fi judecată şi pentru spălare de bani, fiind acuzată că a luat mită mai multe sume de bani, pe care le-a transferat la PDL Bucureşti, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor.
"A luat naştere o cutumă în baza căreia societăţile comerciale care primeau finanţări de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului sau de la companii subordonate acestuia transmiteau prin diferiţi intermediari apropiaţi ministrului un procent de 10% din plăţile încasate pentru a determina aprobarea în termen util a finanţărilor (...) Sumele (n.r.: şpăgile) obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela, fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta: Organizaţia Bucureşti a unui partid (n.r. - PDL) şi inculpatul Obreja Rudel. (...)", se arată în Rechizitoriul DNA, potrivit ziarulring.ro.
Elena Udrea este urmarită penal şi în dosarul "Microsoft", cauză în care a fost arestată preventiv pe 11 februarie. Din 17 februarie, instanţa a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestat preventiv în dosarul "Gala Bute".
D.D.
Sursă foto: arhivă
Citeşte şi:
Ce mai face Elena Udrea în arest! Prietena ei cea mai bună face dezvăluiri!