Care este adevărata semnificaţie a zilei de 1 mai? De la muncitori împușcați s-a ajuns la mici şi bere
Publicat pe 01.05.2015 la 09:39 Actualizat pe 01.05.2015 la 09:51
Ce ştii mai mult despre istoria zilei de 1 mai? Desigur, în afară de zicala "1 mai muncitoresc" sau "Ziua Muncii". Eşti doar la un click distanţă de povestea acestei zile importante.
Ce ştii mai mult despre istoria zilei de 1 mai? Desigur, în afară de zicala "1 mai muncitoresc" sau "Ziua Muncii". Eşti doar la un click distanţă de povestea acestei zile importante.
În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca "Ziua Internațională a Muncii", în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.
Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificației zilei de 1 mai, de sărbătoare internațională a lucrătorilor. În anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.
Data de 1 mai apare, pentru prima dată, în legătură cu întrunirea, din anul 1886, a Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei (precursoarea Federației Americane a Muncii). George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor și Tâmplarilor a inițiat introducerea unei rezoluții care stipula ca: "8 ore să constituie ziua legală de muncă de la, și după 1 mai 1886", sugerându-se organizațiilor muncitorești respectarea acesteia.
La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă cea mai mare demonstrație a avut loc la Chicago, unde au mers 90 de mii de demonstranți, din care aproximativ 40 de mii se aflau în grevă. Rezultatul: circa 35 de mii de muncitori au câștigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.
Dar, ziua de 1 mai a devenit cunoscută pe întreg mapamondul în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piața Haymarket din Chicago. Numărul greviștilor se ridicase la peste 65.000. În timpul unei demonstrații, o coloană de muncitori a plecat să se alăture unui protest al angajaților de la întreprinderea de prelucrare a lemnului „McCormick”. Poliția a intervenit, 4 protestatari au fost împușcați și mulți alții au fost răniți.
În seara aceleași zile, a fost organizată o nouă demonstrație în Piața Haymarket. Din mulțime, o bombă a fost aruncată spre coloana de polițiști. Au fost răniți 66 de polițiști, dintre care 7 au decedat ulterior. Poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind două sute de oameni, din care câțiva mortal.
În prezent, ziua de 1 mai este motiv de distraţie, iar românii profită de acest lucru şi dau o fugă fie la mare, fie la munte. Sau, cei care nu-şi permit să-şi lase serviciul se mulţumesc şi cu o ieşire la iarbă verde la marginea oraşului.
D.D.
Sursă foto: captură Youtube
Citeşte şi:
A murit în drum spre mare! Accidentul i-a îngrozit pe martori şi pe poliţişti