Catastrofă aviatică! Un avion cu personal medical, pilotat de Adrian Iovan, a aterizat forţat în judeţul Cluj
Publicat pe 20.01.2014 la 17:09 Actualizat pe 22.01.2014 la 17:33
Un avion care a plecat, în această după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi care avea la bord un echipaj medical, s-a prăbuşit la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. Aeronava era pilotată de către Adrian Iovan.
Un avion care a plecat, în această după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi care avea la bord un echipaj medical, s-a prăbuşit la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. Aeronava era pilotată de către Adrian Iovan.
UPDATE 21:22 Răniţii au fost găsiţi şi sunt în stare gravă.Primul care a ajuns la ei este un pădurar care are o staţie de emisie-recepţie cu ajutorul căreia a putut să comunice cu echipajele de salvare. "Suntem aici, cu ei. Sunt în stare gravă. Doi dintre ei nu pot să comunice. Încercăm să le acordăm primul ajutor", a spus pădurarul.
UPDATE 21:20 Echipele de salvare au ajuns la circa un kilometru distanţă de victime.
UPDATE 20:40 Doi dintre medicii de la bord sunt inconştienţi. Una dintre echipele de salvare a rămas blocată la circa 60 de kilometri distanţă de locul unde a avut accidentul. Din cele mai recente informaţii rezultă că victimele nu au fost localizate după coordonate exacte. Specialiştii susţin că autorităţile ar fi trebuit să folosească un elicopter al Armatei în această misiune de salvare, însă până în prezent nu s-a apelat la aşa ceva.
"Este vorba de o zonă de munte, este vizibilitate redusă -ceaţă-. Noi ne-am deplasat cu elicopterul până aproape de zonă, dar am fost nevoiţi să ne întoarcem la bază. Am primit nişte coordonate de localizare, am dus oamenii în acest perimetru şi încercăm să-l închidem. (...) Eu am vorbit cu domnul doctor din avion, dar el a mers la GPS şi mi-a dat coordonate ca localităţi, nu coordonate topografice. (...) Am mobilizat trei câini de căutare/salvare. Ar fi incorect să fac o estimare referitor la timpul în care vom ajunge la locul accidentului", a declarat Ion Burlui, comandant IGSU, la Antena 3.
UPDATE 19:30 Şeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuţ, a declarat, pentru Antena 3, că persoanele aflate în avionul care a aterizat forţat au fracturi şi răni, iar majoritatea nu se pot mişca. "În zona unde se află victimele accidentului aviatic zăpada este până la brâu", a mai spus Florin Mihuţ, care participă la operaţiunea de căutare a victimelor. Aproximativ 200 de localnici ajută la salvarea medicilor.
Potrivit primelor informaţii, avionul transporta organe pentru transplant. Avea 10 locuri, dintre care care opt pentru pasageri şi două pentru piloţi. Şapte persoane se aflau la bordul aeronavei, dintre care doi piloţi, patru medici şi o asistentă. Printre aceştia se afla şi purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, dr. Valentin Calu. Toţi cei şapte pasageri sunt în viaţă.
"Am fost în legătură cu colegul meu Valentin Calu de patru ori. Am încercat să-i localiză, deoarece se aflau undeva într-o pădure", a declarat Dana Safta, director medical Elias, la Antena 3.
"După toate aparenţele este o aterizare forţată, o decizie pe care a luat-o pilotul. Adrian Iovan este un pilot cu o experienţă deosebită, a zburat pe mai multe tipuri de avioane. În momentul în care a intervenit ceva, despre care nu ştim, a luat cea mai bună decizie" , a spus Sorin Stoicescu, fost şef al Aviaţiei Civile.
C.C.