Cearta pe filosofie! Gabriel Liiceanu ar putea primi drepturi de autor pentru operele lui Emil Cioran
Publicat pe 26.04.2014 la 15:00 Actualizat pe 26.04.2014 la 14:46
Editura condusă de Liiceanu se află în război cu Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, organism al Academiei Române, instituţie care - în schimb - deţine o parte a arhivei Emil Cioran.
Editura condusă de Liiceanu se află în război cu Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, organism al Academiei Române, instituţie care - în schimb - deţine o parte a arhivei Emil Cioran.
Săptămâna viitoare, judecătorii Tribunalului Bucureşti se vor pronunţa în dosarul deschis pe numele Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, de editura condusă de Gabriel Liiceanu. Ultimul cere drepturi de autor pentru operele lui Emil Cioran, în condiţiile în care volumele "româneşti" ale celebrului filosof se află acum în posesia Academiei. O situaţie aparent bizară.
"Nimeni din familia Cioran nu i-a lăsat Eleonorei Cioran nimic"
Scandalul pe manuscrisele lui Emil Cioran are o istorie un pic mai lungă. În 1997, ele au rămas în mâinile Eleonorei Cioran, soţia lui Aurel Cioran, fratele mai mic al scriitorului Emil Cioran. Aceasta a vândut manuscrisele pentru 36.000 euro directoarei editurii L´Herne, Laurence Tacou, din Franţa, care pentru un preţ de 11 ori mai mare le-a pasat omului de afaceri George Brăiloiu care, la rândul său, le-a donat Academiei Române. Este şi momentul în care Gabriel Liiceanu, cel ce a publicat pentru prima dată după '89 scrierile filosofului, a sărit la gâtul Eleonorei Cioran. "Nimeni din familia Cioran nu i-a lăsat Eleonorei Cioran nimic în privinţa operei lui Cioran: nici drepturi de publicare, nici manuscrise sau documente cioraniene. Asta e partea gravă a întregii poveşti: mişcarea manuscriselor lui Cioran, după moartea fratelui, atât în România, cât şi din România în Franţa în cazul în care, repet, nu există un testament ulterior celui din 8 iulie 1997 şi explicit orientat către Eleonora Cioran în privinţa manuscriselor cioraniene nu s-a produs pe un teren legal", declara Liiceanu în urmă cu trei ani despre aceasta.
"Va apreciez, domnule Liiceanu, ca scriitor. Ca om, foarte puţin"
Răspunsul Eleonorei Cioran nu a întârziat să apară. " Documentele, despre care afirmaţi că au fost sustrase de mine, le-am găsit răvăşite, după 13 ani de la decesul soţului meu. Consider ca îmi aparţineau de drept. Le-am găsit, le-am sortat şi le-am valorificat. Dacă nu le găseam eu, ar fi fost probabil aruncate. Dacă nu ştiţi, vă spun eu că sunt foarte mulţumită pentru faptul ca manuscrisele lui Emil Cioran, cele româneşti, au ajuns la Biblioteca Academiei Române, fond invidiat de orice scriitor român care se respecta. În 20 de ani, dumneavoastră aţi publicat scrierile Răşinăreanului(n.r - Emil Cioran s-a născut în localitatea Răşinari din judeţul Sibiu) într-un tiraj de aproape un milion de exemplare. Vă foarte mulţumesc! Dar nu mă pot abţine să vă spun că la Centenarul Naşterii(n.r - 2011) n-aţi reeditat nici o carte a lui, ci doar una a dumneavoastră despre el… Vă apreciez, domnule Liiceanu, ca scriitor. Ca om, foarte puţin", a precizat Eleonora Cioran într-o scrisoare deschisă.
Citeşte şi Incredibil! E distrus! De frica unei noi condamnări, George Copos a plâns în hohote