ÎNTREBAREA ZILEI - joi: Cine a introdus BACALAUREATUL în ţara noastră? Primul examen de "maturitate" a fost promovat doar de 15 elevi
Publicat pe 02.07.2015 la 14:00 Actualizat pe 02.07.2015 la 14:42
“Bacul”, prescurtarea modernă a bacalaureatului, îşi are originile din Franţa, fiind introdus în şcoli pe 17 martie 1801 printr-un decret dat de Napoleon Bonaparte.
“Bacul”, prescurtarea modernă a bacalaureatului, îşi are originile din Franţa, fiind introdus în şcoli pe 17 martie 1801 printr-un decret dat de Napoleon Bonaparte.
"Examenul de maturitate" cum a fost numit prima dată Bacalaureatul s-a instalat în ţara noastră în anul 1925, atunci când doctorul chirurg din Buzău, Constantin Anghelescu, numit ministru al Instrucţiunii (Ministerul Educaţiei de astăzi), a decis înfiinţarea unei noi modalităţi de examinarea a liceenilor aflaţi în an terminal, conform Realitatea.net.
În acea perioadă, bacalaureatul se susţinea în două sesiuni, de vară (25 iunie – 10 iulie) şi de toamnă (15 – 30 septembrie), iar legea prevedea existenţa unor comisii instituite de minister în oraşele de reşedinţă ale regiunilor şcolare. Aceste comisii erau formate din şapte persoane, şase din profesorii titulari şi unul, care îndeplinea şi funcţia de preşedinte, ales dintre “membrii corpului didactic universitar, profesor, agregat sau conferenţiar definitiv la Facultatea de Litere sau de Ştiinţe” sau dintre foştii inspectori şcolari.
Primul examen de maturitate susţinut în ţara noastră s-a soldat cu absolvirea a doar 15 elevi din cei 30 înscrişi, fapt la care, însă, societatea s-a aşteptat. Rata de absolvire a crescut o dată cu trecerea anilor, de la 48% în 1925 la 70% în 1933.
"Bac-ul" în ziua de azi
În sălile de examinare se găsesc camere de supraveghere de ultimă tehnologie, care înregistrează atât video, cât şi audio, iar elevii sunt obligaţi să îşi lase gadgeturile, cum ar fi telefoane mobile sau tablete, la uşă şi să le recupereze la terminarea examenului. Toate aceste măsuri au fost luate în contextul în care, până acum trei ani, majoritatea elevilor veneau pregătiţi cu “copiuţe” la bacalaureat.
Anul acesta, aproximativ 170.000 de elevi de clasa a XII-a speră să treacă cu bine de acest examen şi să treacă în ciclul următor, facultatea. Schimbarea din 2015 constă în faptul că lucrările vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care au fost susţinute. De aceea, rezultatele vor fi anunţate pe 7 iulie, şi nu pe 6 iulie asa cum s-a întâmplat anul trecut.