Crăciunul pe stil vechi 2022 pică pe 7 ianuarie. Cine il sărbătorește și de ce
Publicat pe 05.01.2022 la 14:08 Actualizat pe 05.01.2022 la 14:08
În 2022 Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit la 13 zile de Crăciunul tradițional. Sărbătoarea este la fel de importantă pentru cei ce au ales să sărbătorească în stil vechi.
- Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie 2022
- Cine sunt creștinii ortodocși de rit vechi și de ce sărbătoresc Crăciunul in Ianuarie
Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie 2022
Crăciunul pe rit vechi se sărbătorește anual la o diferență de aproape doua săptămâni față de Crăciunul pe stil nou. Motivul ar fi acela că în calendarul pe stil vechi sau calendarul iulian sărbătoarea se decalează cu 13 zile în anul 2022. Biserica ortodoxă a trecut la noul calendar pe data de 1 Octombrie 1924.
Cine sunt creștinii ortodocși de rit vechi și de ce sărbătoresc Crăciunul in ianuarie
Înaintea lui Hristos existau două steme de calculare a timpului. Unul egiptean unde anul calendaristic avea 365 de zile și unul al romanilor în care anul avea 355 de zile. În anul 46 înainte de Hristos, împăratul roman Iulius Cezar adoptă sistemul de calcul egiptean și îl denumește ”calendarul iulian”. Între calendarul solar și calendarul iulian există o diferență de 11 minute și 14 secunde, iar după 330 de ani calendarul iulian a rămas în urmă cu 3 zile. Acesta este motivul pentru care Crăciunul pe rit vechi este decalat față de cel nou cu exact 13 zile, așadar o bună parte a creștinilor vor sărbători Crăciunul pe 7 Ianuarie.
Există și ăn prezent biserici ortodoxe care folosesc calendarul iulian. Printre acestea Patriarhia Ierusalimului, Biserica Sârbă, Biserica Rusă, Mănăstirile din Muntele Athos. În țara noastră peste 1 milion de creștini ortodocși sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, cu precădere ruși, ucrainieni, moldoveni și sârbi.
Care sunt tradițiile Crăciunului pe stil vechi
O bună parte din tradițiile Crăciunului pe stil vechi sunt aceleași cu cele pe care le respectă credincioșii care sărbătoresc Nașterea Domnului pe 25 Decembrie. În noaptea de Ajun copiii și adolescenții merg la colindat îmbrăcați în costume populare tradiționale. Prin cântec ei vestesc Nașterea Mântuitorului.
După ce au terminat de colindat întreaga familie ia ”Cina Sfânta”. Est se întâmplă după ce răsare prima stea pe cer, iar semnificația este aceea a stelei ce i-a călăuzit pe magi spre locul Nașterii Pruncului Sfânt.
Masa tradițională cuprinde purcel de lapte fript, sarmale, pește, ciorbe, zacuscă, vin și votcă. Pe masa de sărbătoare trebuie neapărat să fie 12 feluri de mâncare, câte una pentru fiecare apostol pe care Iisus l-a avut.
La masa de Crăciun se pun bani și fân sub fața de masă pentru a atrage bunăstarea casei. Acestea se scot de sub fața de masă abia după Boboteaza pe stil vechi, adică după 19 Ianuarie.