Creştinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Ioan cel Nou
Publicat pe 02.06.2015 la 08:30 Actualizat pe 02.06.2015 la 08:35
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este pomenit în calendarul creștin ortodox la 2 iunie.
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este pomenit în calendarul creștin ortodox la 2 iunie.
Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, ale cărui moaște se află de șase sute de ani în țara noastră, s-a născut în orașul Trapezunt, în jurul anilor 1300, din părinți credincioși.
Fiind negustor, ca și tatăl său, Ioan a plecat cu corabia din orașul natal spre Cetatea Albă, aflată pe atunci în stăpânirea tătarilor. În timpul călătoriei făcută pe Marea Neagră, a avut discuții cu un negustor venețian, pe nume Reiz, care-și arăta împotrivirea față de credința ortodoxă.
Ioan însă și-a apărat dreapta credință, lucru pentru care venețianul a hotărât să se răzbune. Astfel, sosind în Cetatea Albă, Reiz a mers la eparhul cetății, căruia i-a spus că Ioan dorește să treacă la străvechea religie a tătarilor și să se închine soarelui și idolilor păgâni. Adus înaintea stăpânitorilor cetății, tânărul Ioan și-a mărturisit însă cu tărie credința ortodoxă.
Considerând cele spuse de tânăr drept o disprețuire a cultului pe care îl avea, conducătorul cetății a ordonat supunerea lui la chinuri și bătăi, fiind legat apoi de coada unui cal și târât pe ulițele pietruite. În cele din urmă, i-a fost tăiat capul cu sabia.
Trupul său a fost luat și așezat în biserica ortodoxă din Cetatea Albă; acolo sfintele sale moaște au făcut multe minuni și au vindecat boli.
Vestea acestor minuni ce se săvârșeau prin moaștele Sfântului mucenic Ioan cel Nou s-a răspândit în toată Moldova. Alexandru cel Bun, domnitor al Moldovei (1400 — 1432 ), care reușise să obțină din partea Patriarhiei ecumenice recunoașterea canonică a lui Iosif Mușat ca mitropolit, dorea să împlinească această reușită istorică cu strămutarea moaștelor mucenicului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava, în Catedrala Mitropoliei Moldovei.
La 2 iunie 1402, racla cu moaștele sfântului a fost adusă cu mare cinste din Cetatea Albă, de trimișii lui Alexandru cel Bun. Domnul însuși și mari boieri au întâmpinat sfintele moaște la poarta Cetății și le-au condus la Biserica Mirăuților, unde au fost așezate. În 1589, moaștele au fost strămutate din vechea biserică domnească în noua catedrală zidită de Bogdan al III-lea, unde se află și astăzi.
Sursă foto creştin ortodox
Citeşte şi
Sărbătoare mare pentru creştini! Azi prăznuim un mare Sfânt
Sărbătoare mare pentru creştini! Azi îi prăznuim pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
E.V