DESCOPERIRE MACABRĂ. Nimeni nu aştepta să găsească aşa ceva. Detaliul care a cutremurat ARHEOLOGII
Publicat pe 25.05.2015 la 15:16 Actualizat pe 25.05.2015 la 15:33
Arheologii au făcut o descoperire uimitoare în ruinele oraşului Pompei, un oraş din regiunea Napoli, Italia. Cadavrul unui băieţel de patru ani a fost găsit intact. Au trecut 2000 de ani de când locul a fost distrus de lava unui vulcan. Evenimentul a fost considerat cea mai mare catastrofă naturală din istoria Europei.
Arheologii au făcut o descoperire uimitoare în ruinele oraşului Pompei, un oraş din regiunea Napoli, Italia. Cadavrul unui băieţel de patru ani a fost găsit intact. Au trecut 2000 de ani de când locul a fost distrus de lava unui vulcan. Evenimentul a fost considerat cea mai mare catastrofă naturală din istoria Europei.
În ruinele oraşului a fost descoperită o mumie a unui copil de patru ani, care era aşezată lângă mama sa. Impresionant este că trupul acesteia s-a conservat bine în timp.
Erupţia vulcanului Vezuviu a acoperit cu cenuşă şi lavă topită trei oraşe romane: Pompei, Herculaneum şi Stabiae, iar locul a fost păstrat intact, vestigiile fiind neatinse de-a lungul celor două milenii, ferindu-le atât de urgia intemperiilor, cât şi de lăcomia jefuitorilor. Pompei a fost descoperit întâmplător în 1738 şi a ajuns să fie cel mai căutat site arheologic al Italiei, iar asta pentru că oraşul arăta cum trăiau romanii într-un moment în care Imperiul Roman se afla la culmea dezvoltării sale.
La 24 august 79, după secole în care s-a aflat în stare latentă. Orașele, acoperite de un strat gros de material vulcanic și noroi, nu au fost reconstruite niciodată și au fost uitate în cursul istoriei. În secolul XVIII, Pompeii și Herculaneum au fost redescoperite și excavate, aducând probe arheologice fără precedent despre viața de zi cu zi a civilizației antice. În vremea Imperiului Roman timpuriu, în Pompey trăiau 20.000 de oameni.
Herculaneum a fost un oraș în care au locuit 5.000 de oameni. A fost și o destinație de vacanță preferată a romanilor bogați. În apropiere se găseau și comunități mai mici, cum ar fi liniștitul orășel Stabiae.
"Era greu să-ţi dai seama de departe din care anume vârf de munte trăsnise norul. Abia mai târziu mi-am dat seama că izbucnea din muntele numit Vesuvius. Forma sa se poate compara cu cea a unui copac înfrunzit, penru că, după ce trunchiul lui s-a ridicat sus de tot, deodata a început să se dezvolte, răspândindu-se precum coroana pomului.
Îmi închipuiam că un curent subteran violent îl împinge în sus şi ca o forţă impetuoasă îl susţine. Dar, pe măsură ce impulsul iniţial slăbea treptat, acest uriaş nor începea să se lase doborât ca de propria greutate, începea să se dilate şi să se răspândească în jur. Părea la un moment dat alb, apoi se înnegrea ca un nor obişnuit care vesteşte ploaia, sau se nuanţă în cele mai diferite culori, până când devenea cenuşă şi cădea pe pământ", a povestit Pliniu cel Tanar 25 de ani mai târziu. Când catastrofa a avut loc, acesta avea doar 17 ani.
Vezuviul este un vulcan exploziv situat la aproximativ 10 km est de orașul Napoli în parcul național omonim din regiunea Campania în Italia. Înălțimea actuală a conului principal este de 1281 m iar cea a conului secundar (Monte Somma) este de 1149 m.
Imagini puteţi viziona pe site-ul ceifan.org, dar şi pe viralnova.com