DEZBATERE. CINE e DE VINĂ pentru tragedia din clubul „Colectiv”? Ce pedeapsă merită VINOVAŢII?
Publicat pe 02.11.2015 la 11:30 Actualizat pe 02.11.2015 la 11:44
Vineri seara, viața de noapte a Capitalei s-a schimbat dramatic, după incendiul în care 30 de persoane și-au pierdut viața în clubul „Colectiv”, iar 35 se află în continuare în stare critică și aproape 100 în stare gravă.
Vineri seara, viața de noapte a Capitalei s-a schimbat dramatic, după incendiul în care 30 de persoane și-au pierdut viața în clubul „Colectiv”, iar 35 se află în continuare în stare critică și aproape 100 în stare gravă.
Administratorii clubului au fost primii care au fost duși la Parchet pentru întrebări legate de actele pe care clubul le are pentru funcționare.
În timpul anchetei, s-a descoperit faptul că materialele folosite pentru antifonarea clubului au fost cele mai ieftine de pe piață, iar acest lucru a dus la tragedia de vineri seară.
„S-au folosit cele mai ieftine materiale. Noi am recomandat ca la toți clienții mai multe materiale și s-a ales variabta cea mai ieftină. S-a recomandat de la variante ignifugate până la burete cofrag. S-a ales o variantă și mai ieftină, buretele plan. Cel pus pe stâlpi nu știu cine l-a pus acolo și de ce l-a pus – cel piramdal, pe care îl vedeți în toate pozele”, a spus administratorul Șuto, citat de b1.ro.
Alin Anăstăsescu este numele patronului clubului „Colectiv”, care potrivit Recom deține și 47% din acțiunile societății Colectiv Club SRL alături de Paul Cătălin Gancea - 30% și Costin Mincu - 23%.
Cei trei ar fi avut nevoie de o mulțime de acte pentru a conduce afacerea în mod legal. Declarația pe proprie răspundere prin care precizează că securitatea localului este asigurată și că cei care se află înăuntru pot ieși în siguranță în caz de urgență ar putea să îi trimită pe aceștia în spatele gratiilor pentru omor calificat.
Administratorii clubului au fost chemați la audieri încă din seara incendiului, iar de atunci sunt chemați în fiecare zi la audieri. Aceștia nu și-au recunoscut vina și au spus că afacerea lor era una legală. Ei au mai spus că au avut toate autorizațiile și că responsabilitatea aparține managerului trupei rock. La rândul săul, primarul sectorului 4 al Capitalei a spus că nu are nicio vină și că primăria și-a făcut treaba. Și Inspectoratul pentru Situații de Urgență și inspectorii primăriei erau obligați să verifice dacă localul dispune de toate măsurile de siguranță.
Declarațiile martorilor care au supraviețuit contează foarte mult în desfășurarea anchetei, iar de astăzi au început să fie audiați. Și expertizele medico-legale vor avea un cuvânt greu de spus în anchetă.
Odată cu tragedia de vineri, prim-ministrul României a cerut ca toate cluburile să fie verificate la sânge și să fie amendate sau închise până remediază problemele. Mai multe cluburi și-au închis deja porțile și rezolvă neregulile.
Dosarul penal deschis în acest caz s-ar putea încheia cu o condamnare la închisoare pe viață pentru cei care vor fi găsiți vinovați.
Cine credeți că ar trebui să plătească pentru tragedia din clubul „Colectiv”?
V.M
Citește și:
Citește și: