Dezvăluiri de ultim moment despre Ionuţ Gologan. Românul condamnat la moarte în Malaysia, salvat de Guvernul român?!
Publicat pe 08.03.2016 la 13:56 Actualizat pe 08.03.2016 la 14:14
Guvernul a anunţat săptămâna trecută că va începe negocierile unor tratate în domeniul cooperării în materie penală. Avocatul Artin Sarchizian a analizat şansele de aducere în ţară a românului Ionuţ Gologan.
Guvernul a anunţat săptămâna trecută că va începe negocierile unor tratate în domeniul cooperării în materie penală. Avocatul Artin Sarchizian a analizat şansele de aducere în ţară a românului Ionuţ Gologan.
Avocatul Artin Sarchizian a analizat culisele tratativelor purtate de oficialii români în vederea aducerii în ţară a lui Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte în Malaysia.
Acesta a spun că nu crede că Guvernul va incheia un acord individual, ci că va fi un acord cadru, ce va avea în vedere toţi cetăţenii.
“Nu cred că va fi un acord individual, ci un acord cadru pentru toţi cetăţenii români arestaţi în Malaysia pentru trafic de droguri. Asta bănuiesc eu. E posibil, întrucât este prioritară predarea către autorităţile române a condamnatului Ionuţ Gologan, să fi fost începută negocierea unui acord individual, urmând să fie extinsă negocierea şi pentru ceilalţi cetăţeni români arestaţi acolo. Dar o convenţie bilterală cadru, generală, nu cred că ar fi posibilă în momentul de faţă, pentru că ar fi destul de anevoioasă şi prelungită în timp. (...) Aparent, am fi putut spune că aceste negocieri trebuiau să înceapă mai de mult, pentru că erau o măsură de siguranţă. În realitate, dacă ar fi să analizăm riguros juridic, o discuţie privind predarea condamnatului către România nu se putea face decât după rămânerea definitivă a sentinţei, pentru că, altfel, ar fi fost un semn de neîncredere la adresa justiţiei din Malaysia, putând fi considerată o chestiune nelalocul ei. Aşadar, din această perspectivă, este explicabil acest plan B al autorităţilor române”, spune avocatul Sarchizian pentru ziarulring.ro.
Cabinetul Cioloş a anunţat că a început negocierile pentru încheiuerea unui acord cu Malayesia cu privire la aspecte de cooperare judiciară penală: “Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, începerea negocierilor cu Malaysia cu privire la trei tratate care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală: asistenţă judiciară, transferul persoanelor condamnate şi extrădare. (...) Între România și Malaysia nu există în prezent un cadru juridic în domeniul cooperării internaționale în materie penală, discuții preliminare pe tema încheierii unor tratate bilaterale cu Malaysia fiind demarate din anul 2012. Având în vedere că, în prezent există în Malaysia cetățeni români arestați pentru trafic de droguri, iar unul dintre aceștia a fost condamnat la pedeapsa capitală, România are interes pentru dezvoltarea cooperării judiciare în materie penală cu acest stat. În anul 2013, Ministerul Justiției din România a transmis părții malaysiene că este interesat să negocieze încheierea unor tratate cu Malaysia care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală, îndeosebi în ceea ce privește transferul persoanelor condamnate. Ulterior, partea malaysiană a comunicat Ambasadei României adoptarea legislației necesare pentru negocierea acestui tratat, fiind astfel create premisele pentru demararea discuțiilor asupra acestui tratat deosebit de importat pentru partea română”.
Ionuţ Gologan a fost prins având droguri asupra lui pe 26 iunie 2012, iar în septembrie-octombrie 2013 a fost condamnat de căre prima instanţă la moarte prin spânzurare. La data de 31 octombrie 2013, decizia instanţei a fost atacată cu apel de către avocatul malaezian angajat de statul român. Pe 16 februarie 2015, în urma judecării apelului, Curtea de Apel a menţinut sentinţa iniţială. Apărătorul lui Gologan a atacat cu recurs hotărârea. În raport cu practica judiiară locală, judecarea recursului - ultima cale de atac ordinară admisibilă - ar putea dura aproape nouă luni. În cazul în care şi instanţa de recurs menţine soluţia instanţelor anterioare, singura cale de evitare a execuţiei este un act de clemenţă, care poate fi acordat doar de sultanul Statului Selangor, Sharafuddin Idris Shah Al-Haj. Sultanul se poate pronunţa, însă, şi în cinci, şase ani, iar răspunsul lui este definitiv şi nu mai poate fi atacat.
Citeşte şi: