DOSAR! Jaful de la Sarmizegetusa! A furat 15 ani din aurul dacilor
Publicat pe 30.08.2013 la 23:59 Actualizat pe 31.08.2013 la 11:06
Un bărbat din Alba ce se considera "căutător de comori" a ajuns pe mâna justitiei după ce a vandalizat ani de zile situl arheologic de la Sarmizegetusa. Pagubele sunt enorme.
Un bărbat din Alba ce se considera "căutător de comori" a ajuns pe mâna justitiei după ce a vandalizat ani de zile situl arheologic de la Sarmizegetusa. Pagubele sunt enorme.
Hoţiile lui Adrian Stoicoi, cunoscut şi sub numele de Adi Bocşeru, au trecut neobservate timp de 15 ani. Conform rechizitoriului, "în perioada 1998 - 2013, inculpatul a aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora a valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor şi spălat mai multe tezaure monetare (stateri Lysimach, Koson şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural National, cauzând un prejudiciu de 2.548.300 euro".
Avea o cabană în preajma comorilor
Pentru a fi cât mai apoape de situl arheologic, Stoicoi îşi cumpărase o cabană în apropiere, loc care i-a servit ca bază pentru jefuirea sistematică a comorilor. Acolo procurorii au găsit cagule, un detector de metale, aparate de emise-recepţie şi hărti militare reprezentând situl Sarmizegetusa Regia. În plus, aproape 100.000 de lei bani obţinuţi din furtul obiectelor de patrimoniu.
Le-a spus procurorilor că se plimba prin pădure
În viaţa de zi cu zi, Stoicoi a lucrat la o firma de exploatare a lemnului. El nu a negat că ar fi găsit aur dacic, evident în cantităţi înfime, dar a susţinut că l-a găsit plimbându-se prin pădure în zona Sarmisegetuza. Infractorul s-a descris ca un căutător de comori. Povestea acestuia a fost demontată de ancheta ulterioară. Oamenii legii au ajuns la concluzia că cele mai multe bunuri sustrase pot fi considerate pierdute pentru patrimoniul naţional, fiind vândute în strainătate. Prejudiciul creat de Stoicoi este imens. Bărbatul este arestat preventiv şi urmează să fie judecat pentru faptele sale.
Lista bunurilor nerecuperate
- o brăţară dacică, în valoare de 450.000 euro, oferită spre vânzare la casa Christie’s, New York, aflată acum în urmărire internaţională
- 800 monede Lysimach, din aur, în valoare de 600.000 Euro
- 27 monede Lysimach, din aur ce ajung la 20.250 euro
- 1051 monede Koson din aur, totalizând 578.050 euro (din care 145 piese sunt indisponibilizate de autorităţile britanice la British Museum, Londra)
- 2 brăţări spiralice din aur, a căror valoare se ridică la 900.000 de euro
Nu este singurul hoţ de comori dacice
La 5 septembrie 2010, Radu Horia Camil a fost depistat de autorităţile britanice la punctul de control de la intrarea în tunelul Folkestone din departamentul Kent, având în autoturism 145 monede Koson din aur, 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur. Toate piesele erau urmărite internaţional prin Interpol: Românul se deplasa spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania, pentru a le vinde. Aurul a fost reţinut de autorităţile britanice.
Fotografii de la dosar
Citeşte şi
DOSAR! El e singurul român care s-a războit cu poliţia americană!