DOSAR Sătul de celulă!? Teroristul Ciupercescu stă mai mult prin tribunal!
Publicat pe 20.09.2013 la 00:00 Actualizat pe 20.09.2013 la 00:04
"Grenadierul de la Jean Monnet", cum a fost botezat, în urmă cu zece ani, primul terorist al României, este într-o bătălie permanentă cu justiţia şi cu statul român. Culmea, face şi bani din asta.
"Grenadierul de la Jean Monnet", cum a fost botezat, în urmă cu zece ani, primul terorist al României, este într-o bătălie permanentă cu justiţia şi cu statul român. Culmea, face şi bani din asta.
Cu doi ani înaintea lui Omar Hayssam, în martie 2003, poliţiştii bucureşteni puneau mâna pe prima persoană condamnată în România pentru terorism, după 1989. Dragoş Ciupercescu, de 32 de ani, fost ofiţer în trupele speciale ale armatei, era săltat în urma unei acţiuni în forţă a mascaţilor şi ulterior ajungea în spatele gratiilor.
Acum, teroristul este din ce în ce mai des prin sălile de judecată. Reclamă tot ce poate. De la condiţiile de detenţie la plângeri împotriva unor decizii ale judecătorilor. Ocazii cu care grenadierul îşi petrece foarte mult timp în afara penitenciarului. Nu fără succes, căci Ciupercescu a câştigat până acum procese împotriva României la CEDO şi şi-a băgat în buzunare mai bine de 20.000 de euro despăgubiri pentru faptul că a fost ţinut într-un regim "dur" de detenţie.
A aruncat o grenadă în curtea liceului
Pentru Ciupercescu, totul a început în august 2002, când a furat din depozitul de muniţii al UM 01348 Bucureşti un număr de şapte grenade de mână defensive, zece focoase şi 144 de cartuşe calibrul 7,65 mm.
Trei luni mai târziu, în după-amiaza zilei de 6 noiembrie 2002, teroristul a aruncat una dintre grenadele furate pe trotuarul din faţa Liceului "Jean Monnet". A rănit cinci elevi şi a declanşat alarma generală în rândul tuturor serviciilor de informaţii din ţară.
După alte patru luni, pe 14 martie 2003, Ciupercescu a lovit din nou. O grenadă a fost găsită pe aleile Parcului Cişmigiu. Din fericire, era prinsă în zăpadă şi nu a putut exploda.
Arsenalul ascuns în cimitir
La scurt timp, grenadierul a fost ridicat de poliţişti. A recunoscut tot şi i-a dus pe oamenii legii la locul în care erau ascunse şi restul grenadelor şi muniţiei: mormântul tatălui său, din cimitirul Tudor Vladimirescu. Culmea, mass-media a aflat că teroristul era în atenţia poliţiştilor din august 2002, de când a spart depozitul de muniţie. Mai mult, Serviciul Român de Informaţii l-a identificat ca autorul mai multor ameninţări telefonice şi scrise în legătură cu folosirea unor mijloace explozive.
19 ani de inchisoare
Ciupercescu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, rupere de sigilii, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, nerespectarea regimului materiilor explozive, tentativă la infracţiunea de omor calificat, tentativă la infracţiunea de omor deosebit de grav, distrugere şi acte de terorism. Pentru toate a primit 19 ani de închisoare.
Citeşte şi: