DOSAR Ţine ochii deschişi! Tablourile furate te-ar putea face bogat!
Publicat pe 03.10.2013 la 00:05 Actualizat pe 03.10.2013 la 00:03
Zeci de opere de artă, extrem de valoroase, sunt urmărite de oamenii legii din întreaga lume. Tablouri ca acelea furate anul trecut, de trei români, din muzeul Kunsthal, din Rotterdam.
Zeci de opere de artă, extrem de valoroase, sunt urmărite de oamenii legii din întreaga lume. Tablouri ca acelea furate anul trecut, de trei români, din muzeul Kunsthal, din Rotterdam. Pentru ele, marile muzee ale lumii plătesc recompense ameţitoare.
Vânate de colecţionari, tablourile sunt o tinţă preferată de hoţi şi o preocupare permanentă pentru muzeele care le găzduiesc. Nu de puţine ori, însă, măsurile de securitate sunt insuficiente şi arta ajunge pe mâna traficanţilor. Odată furat, un tablou poate sta ascuns ani sau chiar zeci de ani. În cel mai rău caz, este distrus.
Este şi motivul pentru care autorităţile oferă recompense foarte mari pentru recuperarea lor. Iată câteva exemple:
- Furtuna de pe Marea Galileei - Rembrandt
Este unul din cele 13 tablouri furate în 1990 din muzeul "Isabella Stewart Gardner" din Boston. Este considerat cel mai mare furt de artă din lume. Operele au fost subtilizate de o echipă de hoţi îmbrăcaţi în poliţişti. Invesigaţia condusă de FBI este deschisă în continuare. Valoarea totală a tablourilor depăşeşte 300 de milioane de euro.
Recompensă: 3,8 milioane de euro
- Macii - Vincent van Gogh
Pictura este estimată la aproape 37,5 milioane de euro. A fost furată în august 2010 din muzeul "Mohammed Mahmoud Khalil" din Cairo. Tabloul mai fusese furat o dată, în 1977, şi a fost găsit 10 ani mai târziu în Kuwait.
Recompensă: 130 de mii de euro
- Vedere la mare, la Scheveningen - Vincent van Gogh
Alături de "Credincioşii plecând de la biserica reformată din Nuenen" este unul dintre cele două tablouri furate în decembrie 2002 din muzeul "Van Gogh", din Amsterdam.
Recompensa: 100 de mii de euro
Furtul din Rotterdam, zeci de milioane de euro
Jaful de anul trecut din Rotterdam a captat atenţia presei internaţionale. Lipsa unor elementare măsuri de siguranţă şi tupeul cu care românii au reusit să plece cu tablourile a şocat o lume întreagă. Mai grav, cel puţin trei dintre cele şapte tablouri par să fi fost distruse de mama unuia din hoţi. Prejudiciul este greu de estimat în conditiile în care valoarea totală a tablourilor este de câteva zeci de milioane de euro.
Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, Radu Dogaru şi Adrian Procop au intrat prin efracţie în muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Eugen Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele. Ulterior, tablourile au fost duse la locuinţa lui Radu Dogaru, din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea. Mama acestuia a povestit anchetatorilor cum a îngropat tablourile în cimitir şi apoi le-a ars. "Am crezut că dacă nu vor fi găsite, nu vor putea fi condamnaţi", a mărturisit femeia.