"Dr. Mengele" s-a săturat de închisoare! Cel mai vânat hacker român a cerut o pauză
Publicat pe 20.05.2014 la 23:59 Actualizat pe 21.05.2014 la 00:00
Călin Mateiaş, unul din cei mai vânaţi hackeri români, le-a cerut judecătorilor să-i întrerupă pedepsa.
Călin Mateiaş, unul din cei mai vânaţi hackeri români, le-a cerut judecătorilor să-i întrerupă pedepsa.
Mateiaş se află în închisoare pentru şase ani după ce a fraudat o companie americană. Cererea hackerului vine la nici două luni după ce Curtea de apel Bucureşti a admis "cererea de extrădare privind pe numitul Mateiaş Călin". Judecătorii au dispus "amânarea predării acestuia către autorităţile judiciare americane până la punerea în libertate, ca urmare a liberării condiţionate sau până la executarea pedepsei la termen".
A făcut două mii de comenzi frauduloase
Românul a fost acuzat de autorităţile americane că ar fi comis o fraudă electronică de proporţii. "Dr. Mengele" ar fi spart sistemul de comenzi on-line al companiei Ingram Micro şi, folosindu-se de conturile mai multor clienţi, a făcut două mii de comenzi frauduloase în perioada 1999 - 2004. Când firma a blocat toate transporturile de marfă care urmau să fie livrate în Europa de Est, Mateiaş a recrutat cinci americani care i-ar fi furnizat adrese din Statele Unite pentru expedierea coletelor. Conform acuzării, cei cinci colaboratori ai hackerului vindeau echipamentele şi îi trimiteau profitul lui Mateiaş. Chiar dacă firma a reuşit să intercepteze aproape jumătate din comenzi, "gaura" s-a ridicat la şase milioane de dolari. Mateiaş riscă o pedeapsă de până la 90 de ani de închisoare, potrivit legislaţiei americane.
Celebru la 17 ani
Mateiaş a ajuns celebru în 1997, la numai 17 ani, când a spart serverele FBI. Unul dintre purtătorii de cuvânt al FBI, Laura Eimiller, a declarat atunci că nu ar fi existat dovezi ale accesării reţelei agenţiei. Cu toate acestea, ea l-a descris pe Mateiaş ca făcând parte din categoria oamenilor extrem de inteligenţi, care folosesc Internetul pentru a comite fraude. „Meseria lui pare a fi cea de cybercriminal“, a spus Eimiller. Atunci, Călin avea doar 17 ani şi folosea numele de cod „Metal“. La vremea respectivă a fost anchetat de poliţiştii din România, dar nu a fost condamnat pentru că la acea vreme nu exista o legislaţie care să incrimineze acest tip de infracţiuni.
Citeşte şi După Moni, potopul! Irinel Columbeanu pierde şapte milioane de euro