ÎNTREBAREA ZILEI - JOI: Ce se întâmplă în corpul tău atunci când eşti doliu?
Publicat pe 31.03.2016 la 14:17 Actualizat pe 31.03.2016 la 14:21
Pierderea unei persoane importante din viaţa ta îţi provoacă o suferinţă imensă, iar perioada de doliu îşi pune puternic amprenta şi asupra stării organismului tău.
Pierderea unei persoane importante din viaţa ta îţi provoacă o suferinţă imensă, iar perioada de doliu îşi pune puternic amprenta şi asupra stării organismului tău, potrivit huffingtonpost.com.
1. Inima ta - este puternic afectată! Riscul de infarct creşte de 21 de ori în primele 24 de ore de la moartea persoanei iubite şi rămâne ridicat pe toată perioada primei săptămâni de la pierdere, potrivit unui studiu realizat de JAMA Internal Medicine.
"Sindromul inimii frânte" există cu adevărat! Este rar şi, din fericire, în cazuri rare poate fatal. Este mai întâlnit la femei.
2. Glandele suprarenale - în primele şase luni există o predispoziţie la insomnie şi la probleme de tranzit intestinal, din cauza faptului că grandele suprarenale secretă mai mult cortizon decât de obicei. Hormonul stresului este cunoscut ca fiind un perturbator al somnului şi al digestiei.
3. Sistemul imunitar - vaccinul antigripal va avea un efect scăzut în această perioadă. Organismul tău trebuie să producă anticorpi în perioada în care-ţi faci vaccinul, însă persoanele care au pierdut pe cineva drag în anul dinainte, răspund mai greu la vaccin, potrivit unui studiu realizat de Brain, Behavior and Immunity.
4. Creierul tău - în 7% - 10% dintre cazurile celor care pierd pe cineva, doliul se uşurează în timp. Suferinţa îi afectează zi de zi, cel puţin 12 luni de la pierderea suferită, putând să sufere complicaţii ale doliului, numite tulburări persistente în caz de doliu. Această afecţiune este legată de scoruri scăzute la testul de asociaţii de cuvinte şi de volumul scăzut al creierului, potrivit unui studiu realizat de Psychological Medicine. Puterea de concentrare scăzută este strâns legată de pierderile de memorie.
5. Trupul tău - în mod normal, sistemul nervos parasintetic cedează în situaţii stresante, ceea ce e bine - reacţionează şi organismul tău revine la reacţiile de bază mult mai rapid. În cazul persoanelor aflate în doliu, sistemul nervos parasintetic sdeţine controlul, crescând riscul inflamaţiilor. Inflamaţiile cronice joacă un rol important în boli precum cancerul, boli ale inimii sau diabet.
Citeşte şi: