ÎNTREBAREA ZILEI: MARŢI - De ce avem DEJA VU-uri?
Publicat pe 20.01.2015 la 16:24 Actualizat pe 20.01.2015 la 17:57
Cu toţii am experimentat, în anumite momente ale vieţii noastre, senzaţia de deja-vu. Senzaţia se instalează spontan şi îi oferă individului care o trăieşte un sentiment de familiaritate şi impresia că a mai trecut printr-o astfel de situaţie.
Cu toţii am experimentat, în anumite momente ale vieţii noastre, senzaţia de deja-vu. Senzaţia se instalează spontan şi îi oferă individului care o trăieşte un sentiment de familiaritate şi impresia că a mai trecut printr-o astfel de situaţie.
Potrivit descopera.ro, peste 70% din populaţia Terrei susţine că a experimentat cel puţin o dată, un straniu sentiment de familiaritate, cu privire la locul, acţiunea şi persoanele din jurul lor, în condiţiile în care se aflau în faţa unei situaţii noi, iar şansele ca acestea să se fi petrecut şi în trecut să fie nule.
Un exemplu controversat l-a descris celebrul psiholog Carl Gustav Jung, fondatorul psihologiei analitice, care a trecut printr-un puternic sentiment de deja vut, în momentul în care a privit un tablou ce ilustra un medic. Psihologul avea o senzaţie d efamiliaritate cu privire la chipul, hainele, chiar şi pantofii bărbatului din tablou, ceea ce l-a făcut pe Jung să concluzioneze că persoana pictată era chiar el însuşi, în timpul unei viaţi anterioare.
De-a lungul timpului, senzaţiile de deja vu au fost asociate cu mai multe fenomene care ies din sfera normalului, cum ar fi reîncarnările, parapsihologia sau chiar extratereştri.
O teorie acceptată de către oamenii de știință este cea a medicului olandez, Hermon Sno. Acesta susține că memoria se comportă asemenea unei holograme, creierul fiind capabil să creeze imagini tridimensionale ale unor fragmente minuscule de amintiri sau senzații. Conform cercetătorului olandez, senzația de deja vu nu ar fi altceva decât reminiscențe ale unor asemenea imagini holografice create de creierul nostru, imagini care, din stare latență, revin la suprafața în momentul în care găsesc un corespondent în lumea reală.
Una dintre cele mai aprigi dispute ale oamenilor de știință este cea legată de asocierea senzației de deja vu cu visele premonitorii. Omul de știință elvețian Arthur Funkhouser susține că visele pot fi cauza misterioaselor amintiri despre viitor. Deși nu există o explicație general acceptată a apariției unor asemenea vise, testele efectuate de savantul elvețian pe studenții de la Universitatea Oxford arată că un procent de aproape 13 % dintre persoane au într-adevăr vise premonitorii.
Deși o senzație de deja vu nu durează mai mult de 30 de secunde, există persoane pentru care un astfel de sentiment durează mult mai mult, fără a fi asociat cu vreo boală psihică. Este celebru cazul unui inginer britanic pensionat care s-a plâns în repetate rânduri familiei de prezența unor îndelungate senzații de deja vu. Cazul a fost studiat de Dr. Chris Moulin, psiholog în cadrul Universității din Leeds. Cercetătorul a declarat că a fost șocat în momentul în care, întâlnindu-l pe britanicul în cauza, acesta i-a descris în detaliu părinții pe care nu există nicio posibilitate să îi fi întâlnit vreodată.
Foto: Hepta
Citeste si:
ÎNTREBAREA ZILEI - LUNI / Din ce este format lichidul EJACULAT de femei?
ÎNTREBAREA ZILEI - DUMINICĂ: De ce rechinii închid ochii când muşcă?