ÎNTREBAREA ZILEI - SÂMBĂTĂ: Ce se întâmplă în organismul tău atunci când bei apă după ce ai mâncat picant?
Publicat pe 05.12.2015 la 17:05 Actualizat pe 05.12.2015 la 17:09
Îţi place să mănânci picant? Chiar dacă simţi că "îţi ia gura foc", nu e bine să bei apă după ce ai mâncat ceva iute. În filmuleţul de mai jos este explicat modul de acţiune a compusului chimic numit capsaicină, care se găseşte în ardeii iuţi.
Îţi place să mănânci picant? Chiar dacă simţi că "îţi ia gura foc", nu e bine să bei apă după ce ai mâncat ceva iute. În filmuleţul de mai jos este explicat modul de acţiune a compusului chimic numit capsaicină, care se găseşte în ardeii iuţi.
Filmuleţul demonstrează că ingredientul picant realizează o legătură cu receptorii de durere de pe limbă şi explică motivul pentru care laptele este mult mai eficient decât apa, pentru diminuarea durerii, potrivit descopera.ro.
ÎNTREBAREA ZILEI- LUNI: Care este vârsta ideală la care trebuie să îţi începi viaţa sexuală?
Când capsaicina se leagă de aceşti receptori, ei trimit semnale neuronale către creier, semn că ai mâncat ceva ce nu ar fi trebuit. Aceste semnale declanşează anumite reacţii, printre care şi lacrimile, eliminarea unui lichid din nas sau un sentiment intens de căldură, iar toate acestea stimulează senzaţia de sete.
Este bine să scăpaţi de această stare de arsură cu lapte. Capsaicina are o terminaţie lungă de hidrocarburi, ceea ce înseamnă că o astfel de moleculă non-polară se poate dizolva în alte substanţe non-polare.
Substanţele polare, precum apa, va răspândi capsaicina în gură, iar durerea va fi mai intensă. Produsele lactate conţin molecule nepolare şi vor dizolva capsaicină.
A.B.
Foto: Captură dailymail.co.uk
Citeşte şi: