ÎNTREBAREA ZILEI - VINERI: Cum se reproduc furnicile?
Publicat pe 21.11.2014 la 16:25 Actualizat pe 21.11.2014 la 16:38
Furnicile trăiesc pe Pământ de peste 100 de milioane de ani, fiind considerate o specie care a reuşit să se adapteze cel mai bine la condiţiile neprielnice de viaţă, apărute de-a lungul timpului.
Furnicile trăiesc pe Pământ de peste 100 de milioane de ani, fiind considerate o specie care a reuşit să se adapteze cel mai bine la condiţiile neprielnice de viaţă, apărute de-a lungul timpului.
Furnicile sunt considerate vietăţi sociabile, care trăiesc în grupuri mari, numite şi colonii. Fiecare colonie este condusă de o singură furnică, regina muşuroiului şi care este întotdeauna extrem de bine îngrijită şi ferită de pericole, de căter restul furnicilor din colonie.
Unul din principalele motive pentru care regina are parte de o atenţie deosebită este faptul că este responsabilă de reproducerea furnicilor. Astfel, unica sarcină a reginei este aceea de a face ouă.
Grijă păstrării ouălor intră tot în atribuțiile furnicilor muncitoare, care le șterg frecându-le cu corpul, pentru a nu se depune pământ pe ele. Ouăle se transformă apoi în larve, din care vor ieși furnicuțe.
Durata de viață a unei colonii depinde în mod direct de viața reginei. Dacă regina moare, mușuroiul nu va rezista mai mult de câteva luni, deoarece foarte rar regină este înlocuită de o altă furnică. Astfel, fără regina, furnicile părăsesc mușuroiul, urmând să aibă aceeași soartă ca și conducătoarea lor.
O specie aparte de furnici sunt cele amazoniene şi este formată doar din femele. Furnicile se reproduc prin clonare, fără ajutorul masculilor, iar regina se copiază pe ea însăşi şi reproduce "fiice" identice, din punct de vedere genetic.
A.M.
Sursa:ecomagazin.ro
Citeste si:
ÎNTREBAREA ZILEI- JOI: Când se instalează senzaţia de sete şi ce se întâmpla cu noi în acel moment?
ÎNTREBAREA ZILEI - MIERCURI: De ce oftăm şi ce se întâmplă în corpul nostru când o facem?