ÎNTREBAREA ZILEI - VINERI: De ce Marea Neagră este albastră?
Publicat pe 17.10.2014 la 15:53 Actualizat pe 17.10.2014 la 16:00
În ciuda denumirii sale, Marea Neagră are o culoare de un albastru azur, observată în special de la o distanţă sau înălţime ceva mai mare.
În ciuda denumirii sale, Marea Neagră are o culoare de un albastru azur, observată în special de la o distanţă sau înălţime ceva mai mare.
Este denumită Marea Neagră, însă realitatea nu coincide întotdeauna cu denumirea. Litoralul românesc este de cele multe ori albastru, în perioada estivală, iar legile fizicii oferă o explicaţie pentru acest fenomen.
Probabil aţi observat cu toţii că atunci când afară este senin, marea capătă o nuanţă de albastru deschis, iar atunci când norii sunt pe cer, apa capătă o culoare gri, mult mai închisă la culoare. Teoria este una simplă: culoarea cerului se reflectă în apa mării.
Acest fenomen nu se întâmplă doar la suprafaţa apei, dar şi în adâncime, datorită razelor soarelui. Atunci cand o raza de soare atinge suprafata apei, aceasta nu isi opreste drumul dintr-o data, ci se descompune in diferite culori pe masura ce coboara mai in profunzime. Pe parcursul primilor metri dispare culoarea galbena, apoi cea rosie si cea verde. Nu mai ramane decat albastrul. Deci variatiile de profunzime ale marii ii dau diferitele nuante pe care le cunoastem. Cu cat marea este mai putin adanca, cu atat albastrul este mai clar, chiar verde. Cu cat este mai adanca, cu atat albastrul este mai intunecat, batand cateodata spre negru.
A.M.
Sursa: lumeapiticilor.ro
Citeste si:
Întrebarea zilei - Joi: De ce femeile trăiasc mai mult decât bărbaţii?
Întrebarea zilei - Miercuri: De ce unghiile de la mâini şi de la picioare cresc în ritmuri diferite?