"La plăcinte, înainte, la război, înapoi"! Cum poţi "fenta" înrolarea în armată în câţiva paşi!
Publicat pe 11.02.2015 la 12:43 Actualizat pe 11.02.2015 la 13:36
Vestea înrolării obligatorie a tinerilor în armată a căzut ca un trăznet. Dacă unii dintre ei au primit vestea cu optimism, alţii se gândesc deja cum pot "fenta" înrolarea în caz de răboi.
Vestea înrolării obligatorie a tinerilor în armată a căzut ca un trăznet. Dacă unii dintre ei au primit vestea cu optimism, alţii se gândesc deja cum pot "fenta" înrolarea în caz de răboi.
Autorităţile române au aprobat modelul formularului medical pe care tinerii cu vârste între 20 şi 35 de ani vor trebui să îl prezinte comisiilor locale de recrutare-încoporare pentru a fi înrolaţi în caz de război. Tinerii au reacţionat imediat la auzul acestei veşti. Înainte de a ajunge pe front, aceştia sunt nevoiţi să treacă de câteva probe bine stabilite, printre care şi examenul medical. Expertiza medico-militară se face pe baza unui barem, stabilit prin ordin al ministrului Apărării Naţionale. Potrivit acestui document, anumite boli exclud din start tinerii de la încoporare.
Printre aceste afecţiuni se numără anumite boli psihice, schizofrenii, oligofrenii, psihoze, infecţiile cu virusul HIV, boli de inimă, surditate, lipsa unor degete şi toate tipurile de cancer.
Simularea unei boli psihice - o armă cu doua tăişuri
Pentru un tânăr care vrea să scape de armată, cel mai simplu este să simuleze că e "bolnav la cap", însă un medic poate fi păcălit cu greu. Sunt totuşi cazuri în care, deşi tânărul nu e bolnav, medicul trebuie să fie atent la implicaţiile trimiterii lui în armată.
Un caz dramatic s-a petrecut înainte de '89. Un tânăr care simula că e bolnav psihic a fost totusi încorporat. Imediat după aceea, în unitate, soldatul a vrut să-şi însceneze o tentativă de suicid, pentru a fi lăsat acasă. Soldatul a convenit cu un camarad ca acesta să intre peste el în cameră şi să-l "descopere" exact în momentul în care se spânzura. Din nefericire, colegul care trebuia să-l "salveze" a fost oprit pe drum de un superior, care i-a ordonat să meargă în altă parte. Din acest motiv, soldatului care voia doar să scape de armată sinuciderea i-a reuşit: a murit spânzurat.
"De-a lungul timpul, foarte mulţi tineri au încercat să scape de armată rpin diferite trucuri. Sunt câteva boli uşoare care nu permit încorporarea în armată, cum ar fi hepatita, reumatismul, diabetul şi hipertensiunea. Unii dintre ei au încercat să consume înainte de examenul medical foarte multe dulciuri pentru a ieşi la analizele de sânge glicemia ridicată. ", ne-a mărturisit un fost angajat din cadrul armatei.
Citeşte şi: