Lucruri pe care nu le ştiai despre testele de sarcină! Toate femeile ar trebui să citească asta!
Publicat pe 10.10.2014 la 18:42 Actualizat pe 10.10.2014 la 18:52
Cel mai probabil, orice femeie a folosit măcar o dată în viaţa ei un test de sarcină. Acestea se pot găsi atât în farmacii, cât şi în magazinele cu produse de întreţinere. Însă se ştie clar faptul că rezultatele acestora nu pot garanta adevărul în proporţie de 100%. De ce trebuie să ţii cont atunci când faci un test de sarcină, ca să fii sigură că rezultatul este cel mai apropiat de adevăr, poţi afla chiar din articolul următor.
Cel mai probabil, orice femeie a folosit măcar o dată în viaţa ei un test de sarcină. Acestea se pot găsi atât în farmacii, cât şi în magazinele cu produse de întreţinere, dar se ştie clar faptul că rezultatele acestora nu pot garanta adevărul în proporţie de 100%. Astăzi, îţi spunem de ce să ţii cont atunci când faci un test de sarcină, ca să fii sigură că rezultatul este cel mai apropiat de adevăr.
Majoritatea testelor de sarcină au înscris chiar pe cutie faptul că pot oferi rezultate realiste chiar din prima zi de întârziere a menstruaţiei. Chiar dacă multe dintre acestea susţin că rezultatele au o acurateţe de 99%, există studii care infirmă acest lucru. Este bine de ştiut că testul de sarcină va da rezultatele corecte dacă este făcut la aproximativ o săptămână după ce ciclul menstrual a întârziat. Acest lucru este recomandat, deoarece la puţin timp după ce ovulul fecundat s-a implantat în uter, corpul începe să producă un hormon de sarcină. Acesta este prezent în cantitate mare în organism în primele faze ale sarcinii, iar astfel poate fi detectat foarte uşor în urină. Mai devreme de această perioadă testele de sarcină nu au aceeaşi precizie.
Există mai multe tipuri de teste de sarcină, însă toate funcţionează după aceleşi mecanism.
1. Testul tip jet - se urinează direct pe băţul testului
2. Testul tip bandă - se urinează într-un recipient curat, în care se introduce apoi banda până la zona de absorbţie
3. Testul tip casetă - se urinează într-un recipient curat, iar cu ajutorul pipetei din pachet se toarnă câteva picături de urină peste zona de test
Rezultatul apare în mai puţin de 5 minute şi este marcat în funcţie de tipul testului de sarcină printr-o culoare anume, prin două linii, printr-un plus sau un minus sau chiar prin cuvântul "pregnant" (însărcinată).
Un alt lucru important de menţionat este faptul că rezultatul un test de sarcină poate fi influenţat de administrarea medicamentelor. Astfel, medicamentele de fertilitate, antibioticele şi pilulele contraceptive influenţează acurateţea testelor de sarcină.
Există şi cazuri, ce e drept destul de rare, în care se poate întâmpla ca un rezultat pozitiv să fie fals, iar acest lucru este cunoscut sub numele de fals-pozitiv. Acest caz poate apărea atunci când ai fost gravidă de curând sau dacă ai luat medicamente de fertilitate. Chisturile, sarcina într-o poziţie ectopică sau menopauza pot influenţa şi ele rezultatele unora dintre testele de sarcină sigure.
De asemenea, se poate ajunge şi la situaţia inversă, şi anume aceea de fals-negativ. Acest lucru se poate întâmpla în următoarele cazuri: dacă testul este făcut prea devreme, dacă timpul alocat afişării rezultatului pe test este prea scurt faţă de cel indicat în manualul de utilizare al testului şi dacă urina este prea diluată, iar în acest caz este recomandat ca testul să se dimineaţa, imediat după trezire.
Aşadar, pentru ca testul de sarcină să indice un rezultat adevărat este foarte important să citiţi cu atenţie instrucşiunile de utilizare din pachet şi să îl faceţi în perioada corespunzătoare.
M.T.
Citeşte şi: