Ludovic Orban s-a retras din cursa pentru Primăria Capitalei în urma unei anchete a DNA
Publicat pe 11.04.2016 la 17:04 Actualizat pe 11.04.2016 la 18:00
Orban a fost audiat în această după amiază de către procurori într-un dosar de corupţie.
Orban a fost audiat în această după amiază de către procurori într-un dosar de corupţie.
La ieşirea de la audieri, acesta a spus că nu poate declara decât că a fost pus sub control judiciar, fără să facă nicio menţiune despre dosar, arătând doar că vizează fapte "petrecute mai de curând". "Nu pot să furnizez informaţii din dosar, ca atare permiteţi-mi să vă aduc la cunoştinţă numai ceea ce am convenit că pot să vă aduc la cunoştinţă, împreună cu procurorul", a arătat Orban. Acesta a anunţat apoi că îşi retrage candidatura de la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. "După cum bine ştiţi, PNL a susţinut permanent lupta împotriva corupţiei, a susţinut permanent, în toate ocaziile, în Parlament şi în alte situaţii, solicitările formulate de DNA, solicitările formulate de justiţie şi nu vom face nicio excepţie în acest caz. Atâta timp cât a început urmărirea pernală împotriva mea, atâta timp cât s-a dispus măsura controlului judiciar împotriva mea, îmi retrag candatura de la funcţia de primar general din partea PNL", a spus Orban la ieşirea de la DNA, unde a stat aproape două ore.
Potrivit unui comunicat al DNA, la începutul lunii martie, Ludovic Orban a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale.
"Ulterior, la 20 martie, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menționat, cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una — două săptămâni. Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcției de conducere pe care Orban o deține în cadrul unui partid și a potențialului de intervenție al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri", susțin procurorii.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Ludovic Orban trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la Parchet și la Poliție ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemat; să nu depășească raza teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunilor, respectiv de persoanele anume desemnate de organul judiciar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale (nici prin mass-media); să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
"Inculpatului i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive", subliniază DNA.
Citeşte şi