Mănânci fast-food? Uite ce se întâmplă cu corpul tău de fiecare dată când te îndopi cu o bombă calorică
Publicat pe 09.02.2014 la 16:00 Actualizat pe 09.02.2014 la 16:22
Nu mai este un secret pentru nimeni că mâncare gustoasă e nesănătoasă, dar când o să vezi ce se întâmplă cu corpul tău atunci când consumi fast-food, o să te gândeşti de două ori înainte să te îndopi cu o bombă calorică.
Nu mai este un secret pentru nimeni că mâncare gustoasă e nesănătoasă, dar când o să vezi ce se întâmplă cu corpul tău atunci când consumi fast-food, o să te gândeşti de două ori înainte să te îndopi cu o bombă calorică.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, indicele de masă corporală (IMC) al unei persoane creşte cu 0,03% de fiecare dată când aceasta consumă mâncare fast-food. Conform cercetării, între 1999 şi 2008, numărul meniurilor fast-food consumate anual de o persoană, la nivel global, a crescut de la 27% la 33% în intervalul 1998 - 2008. În aceeaşi perioadă de timp, indicele mediu de masă corporală din cele 25 de ţări dezvoltate a crescut de la 25,8% la 26,4%, conform dailymail.co.uk.
Cele mai mari creşteri ale IMC au fost înregistrate în Canada, Australia, Irlanda şi Noua Zeelandă, în timp ce creşterile cele mai reduse se înregistrează în ţările cu reglementări de piaţă mai stricte, precum Italia, Olanda, Grecia şi Belgia.
Pe termen lung, consumul de fast food are urmări grave ca diabetul, bolile cardiovasculare şi cancerul.
O persoană cu IMC între 18,5% şi 24,9% are o greutate normală, un IMC între 25% şi 29,9% semnalează că o persoană este supraponderală, iar un IMC de peste 30% reprezintă un simptom al obezităţii.
Iată cum îţi poţi calcula greutatea în funcţie de indicele de masă corporală!
De exemplu dacă ai înălţimea de 1,6 m, iar greutatea de 65 de kilograme, calculul se va face: 65 ÷ (1.6 x 1.6 = 2.56) = 25.39.
Rezultatul obţinut îţi arată, consultând lista de mai jos, dacă e cazul să-ţi menţii greutatea sau să urmezi o dietă de slăbire sau de îngrăşare.
- mai putin de 18,5 (subponderal)
- intre 18,5 si 24,9 (normoponderal)
- intre 25 si 29,9 (supraponderal)
- peste 30 (obez)
M.M.D.
Citeşte şi: