Ciclonul Daniel, tot mai aproape de România. Ce spune un expert în fenomene extreme: "Lucrurile sunt amplificate"
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 13.09.2023 la 19:48
Actualizat pe 13.09.2023 la 19:48
Potrivit specialiștilor, ciclonul Daniel, care a facut ravagii în Grecia, se îndreaptă spre România! Meteorologii spun că în următoarele două zile vom avea parte de schimbări foarte bruște de temperatură, în condițiile în care, deși ne aflăm la mijlocul lunii septembrie, vremea de afară e mai degrabă potrivită pentru luna iulie.
- Ciclonul Daniel se îndreaptă spre România
- Ce spune un expert român în femoneme extreme
Zilele următoare, potrivit specialiștilor, România ar urma să fie lovită de fenomene meteo severe. Meteorologii vorbesc despre furtuni asemănătoare ciclonului Daniel, care știm că a produs pagube însemnate în mai multe regiuni ale Europei.
Ciclonul Daniel se îndreaptă spre România
Potrivit informațiilor transmise de meteorologi, vestul Europei a fost deja lovit de furtuni puternice în ultimele ore, iar specialiștii anunță că ciclonul Daniel se îndreaptă spre țara noastră.
După Grecia, Spania a fost afectată şi ea de precipitații record și de inundații masive care au dus la pierderea tragica cel puțin trei vieți.
Întrebat ce ne aşteaptă în perioada următoare, Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme a spus că aceste fenomene au existat și în trecut.
"Am mai avut inundații în Europa, au avut inundații în România, dar ele sunt amplificate acum. Pe de o parte avem cauzele naturale. Da, lucrul acestea s-au întâmplat și în trecut, sunt lucruri care apar normal în atmosferă, dar acum lucrurile sunt amplificate, pentru că avem această creștere a temperaturii medii globale și atunci doar dacă ne gândim la Marea Mediterană, asta înseamnă mai multă evaporare, înseamnă mai mulți vapori de apă în atmosferă și atunci când apar aceste fenomene, eu știu furtuni conective, cum le numim noi sau furtunile acestea cu dezvoltare mare pe verticală, atunci cantitatea de precipitații este mai mare, mai mulți vapori de apă în atmosferă, mai multe precipitații ajung la la suprafață și pot să producă inundații. Și sunt fenomene, e adevărat, unele dintre ele sunt extrem, extrem de rare. Furtuna Daniel este o furtună cu o cantitate foarte mare de precipitații.
Din fericire, nu a produs așa de multe victime în Grecia, însă impactul a fost foarte mare în alte regiuni. Acea furtună este cu adevărat neobișnuită prin cantitatea mare de precipitații.
Da, trebuie să ne adaptăm și genul acesta de furtuni cu cantități mari de precipitații, după care urmează perioade cu secetă, vor deveni un lucru obișnuit, ca de altfel și valurile de căldură despre care știm clar că și-au schimbat caracteristicile ce observăm, de exemplu numai în ultimii 2 ani, valuri de căldură mai extinse, cu intensitate mai mare și mult mai frecvente de decât în trecut.", a spus Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme, la antena3.ro.
Vor fi diferențe mari de temperatură de la o zi la alta
Potrivit declarațiilor făcute de meteorologul Mihai Huștiu, de la vremea caniculară din prezent, cu maxime care au ajuns miercuri și la 35 de grade Celsius, vom ajunge la furtuni puternice, mai întâi în Nordul țării, care se vor extinde vineri și în Capitală.
„În această perioadă sunt temperaturi mai potrivite pentru vară, pentru iulie sau august. Astăzi am atins 35 de grade Celsius în Lunca Dunării, la Zimnicea.
De mâine așteptăm o schimbare a vremii, un flux atmosferic vine dinspre Europa Centrală și va aduce cu el o schimbare, în prima fază în partea de Vest, Nord, și centru, unde mai ales mâine după-amiază și mâine noapte vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, respectiv averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Ne așteptăm mai ales la cantități de apă însemnate, peste 23 de litri pe metrul pătrat. Vântul nu va fi foarte intens, 50-60 de km/h, dar sunt așteptate descărcări electrice și condiții pentru grindină, mai ales mâine după-amiază și mâine seară.
Iar vineri putem resimții efectele acestui pasaj frontal și în partea de Sud și Sud-Vest a țării. Inclusiv în Capitală, vineri după-amiază așteptăm averse, descărcări electrice și intensificări de durată ale vântului și, implicit, temperaturile vor scădea vineri în partea de Sud și Sud-Vest”, a precizat Mihai Huștiu, meteorolog ANM, potrivt b1tv.
Citește și: Anunț ANM! Când va ninge în România. Iarna vine mai devreme față de anii precedenţi