Nelson Mandela, cel mai puternic simbol al egalității între rase, a murit!
Publicat pe 06.12.2013 la 00:33 Actualizat pe 06.12.2013 la 09:02
A fost unul dintre cele mai puternice simboluri ale egalităţii între rase din secolului XX. Laureat al premiului Nobel pentru pace, fost preşedinte al Africii de Sud, Mandela a murit în urma unei infecţii pulmonare şi a unor multiple complicații.
A fost unul dintre cele mai puternice simboluri ale egalităţii între rase din secolului XX. Fostul preşedinte al Africii de Sud a murit în urma unei infecţii pulmonare şi a unor multiple complicații.
Nelson Mandela, care a murit la vârsta de 95 de ani, a fost arhitectul transformării Africii de Sud de la despotism rasial la democraţie liberală. A salvat ţara de la război civil şi a devenit primul preşedinte de culoare. A dus o viaţă agitată, plină de greutăţi şi de luptă. Mandela a petrecut 27 ani în spatele gratiilor şi, datorită protestelor masive, a fost graţiat. A fost un om cu credibilitate și a asigurat soluţionarea politică a tuturor conflictelor interne, fapt care a permis naşterea democraţiei în Africa de Sud în 1994.
Nelson Mandela a dezvoltat o infecţie pulmonară care i-a pus mari probleme în ultimii ani. Mai bine de 22 de medici au stat să îl îngrijească şi s-au asigurat că nimic nu îi lipseşte. Deşi pneumonia se vindecase, plămânii lui au rămas sensibili şi a fost nevoit să fie menţinut într-un mediu steril. Camera unde Nelson era ţinut arăta ca un salon de terapie intensivă. Problemele lui pulmonare au fost legate de sechelele lăsate de tuberculoza pe care a avut-o în timpul detenţiei pe insula Robben Islant, în largul Cape Town, unde a fost încarcerat. Cel mai puternic simbol al egalităţii între rase şi liderul luptei persoanelor de culoare împotriva regimului rasist a murit înconjurat de familie.
Mandela într-un cabinet de avocatură înfiinţat în Johannesburg. A oferit reprezentare juridică gratuită sau la prețuri accesibile în Africa de Sud.
Un tânăr din Africa de Sud ține un ziar în mână şi anunță eliberarea lui Mandela din închisoare la un miting ANC în Soweto pe 11 februarie 1990. Două zile mai târziu, mai mult de 100.000 de persoane au participat la un miting pentru a sărbători eliberarea sa.
Aniversarea de 72 de ani a lui Mandela. A fost prima oară când şi-a sărbătorit ziua de naştere după ce a ieşit din închisoare.
R.B.