Paşte 2016. Ce fac creştinii în Miercurea Mare
Publicat pe 27.04.2016 la 08:25 Actualizat pe 27.04.2016 la 10:49
Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, ruda Domnului, pomenit în calendarul creștin ortodox la 27 aprilie, este fratele lui Iacov, Iosie și Iuda, cei numiți împreună "frații Domnului" (de fapt sunt verii Săi — veri secundari), ei fiind fii lui Cleopa și ai Mariei lui Cleopa, verișoară a Maicii Domnului, scrie Agerpres.
Paşte 2016. Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, ruda Domnului, pomenit în calendarul creștin ortodox la 27 aprilie, este fratele lui Iacov, Iosie și Iuda, cei numiți împreună "frații Domnului" (de fapt sunt verii Săi — veri secundari), ei fiind fii lui Cleopa și ai Mariei lui Cleopa, verișoară a Maicii Domnului, scrie Agerpres.
Paşte 2016. A fost episcop în Ierusalim, ales de Sfinții Apostoli după uciderea Sfântului Apostol Iacov în anul 62. Sfântul episcop a suferit multe chinuri în timpul vieții sale fiind suspus supliciilor în timpul persecuțiilor lui Vespasian (66 — 79), Titus (79 — 81), Dominițian (81-96), scăpând însă cu viață.A suferit moarte martirică, în timpul domniei lui Traian (98-117), la vârsta de peste o sută de ani.
În Miercurea Mare se săvârșește Taină Sfântului Maslu, amintind de ungerea lui Iisus Hristos cu mir în locuința lui Simeon Leprosul din Betania. Tot în această sfântă zi Iisus a fost vândut pe 30 de arginți.
În Miercurea Mare cei bolnavi și suferinzi se pot bucura de Taina Sfântului Maslu, taină care este foarte ajutătoare pentru cei pe patul de moarte și folosește la însănătoșirea celor care trebuie să rămână printre noi. În această zi cei care pot trebuie să țină post negru. Femeile nu torc și nu cos, ci spală ferestrele pentru ca lumina să pătrundă în fiecare colțisor al casei în zilele de Paște.
În unele zone din țara exista înainte tradiția să meargă la colindat copiii atunci când se lasă seara, iar bărbații să arunce cenușa din soba peste ogor, pentru că roadele pământului să fie cât mai bogate.
Slujbele specifice Săptămânii Mari sunt Deniile, adevărate roade de pocăintă pentru creștini. Aceste rânduieli bisericești sunt insă și prilej de manifestare, în paralel, a unor obiceiuri locale mai mult sau mai puțin legate de credința adevărată. Nu sunt sacrilegii, dar se indepărtează de duhul ortodoxiei, neavând valoare religioasă, după cum spun preoții. Sunt simple obiceiuri perpetuate ca tradiții locale.
În Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii
Paşte 2016. Marți și miercuri sunt alte două zile cu însemnătate deosebită pentru creștinii ortodocși. „Denia de marți seara, prin Evanghelia care este rânduită a se citi, face istorisirea gestului prin care Iuda își duce sufletul la pieire învoindu-se să-L vândă pe Hristos și se face și amintirea femeii păcătoase care a uns cu mir, vărsând lacrimi, picioarele lui Iisus. Denia de miercuri seara prăznuiește patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de Taină, rugăciunea cea mai presus de fire și vânzarea sau trădarea Domnului. La denia de joi seara se face pomenirea Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Se citesc „cele douăsprezece Evanghelii”, care arată îndelunga răbdare și bunătatea Domnului Iisus Hristos față de toți oamenii și iubirea Sa mai tare decât suferința pricinuită de om. Denia de vineri seara este învăluită de taina șederii Domnului în mormânt, care S-a smerit până la capăt. Se cântă acum cel mai frumos imn de înmormântare, Prohodul Domnului, o capodoperă a spiritualității ortodoxe, care îmbină teologia cu poezia. Sfânta și Marea Sâmbătă ne arată înțelesul mântuitor al Patimilor și Morții Domnului nostru Iisus Hristos, aducându-ne mai aproape de taina Învierii lui Hristos. Se arată legătura dintre Crucea, Mormântul și Învierea lui Hristos, prin cântările ce împodobesc slujba acestei zile”, a explicat pentru Ring.ro părinte Ieronim Gheorghiță.
Sursă foto Ring.ro
Citeşte şi
Paşte 2016. Zi de sărbătoare. Ce ai voie să faci azi
E.V