Patru ani de la tragedia de la maternitatea Giuleşti! "Asistentele fugeau de flăcări, în loc să meargă la bebeluşi, să ajute la salvarea lor"
Publicat pe 16.08.2014 la 18:00 Actualizat pe 16.08.2014 la 17:59
Au trecut patru ani de la cea mai gravă tragedie produsă vreodată într-un spital din România. Pe 16 august 2010, şase nou-născuţi au murit, urmare a unui incendiu produs la maternitatea Giuleşti.
Au trecut patru ani de la cea mai gravă tragedie produsă vreodată într-un spital din România. Pe 16 august 2010, şase nou-născuţi au murit, urmare a unui incendiu produs la maternitatea Giuleşti.
Un coşmar care a scos la iveală defectele profunde ale unui sistemului medical şi o neglijenţă care - din nefericire - a făcut diferenţa între viaţă şi moarte pentru cei şase copii morţi la Giuleşti.
Asistenta nu se afla în salon
Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti. Singura asistentă care era de serviciu în acel moment în secţia de terapie intensivă ieşise din salon pentru câteva minute. Fatidice!
“S-a auzit o bubuitură şi era fum. Mama a văzut cum asistentele fugeau de flăcări, în loc să meargă la bebeluşi, să ajute la salvarea lor”, a spus mătuşa unuia din copii decedaţi la Giuleşti, aflată în spital la momentul tragediei. “Când am ajuns acolo, toată lumea era agitată, era o adevărată nebunie, un coşmar! După puţin timp, mi s-a dat cumplita veste: printre morţi se număra şi nepoţelul meu. Până şi doctorul care mi-a spus stătea în genunchi şi plângea ca un copil. Venise de acasă special pentru a ajuta la salvarea bebeluşilor“, a declarat bunicul unui alt copil. Trei copii au decedat în incendiu şi alţi trei au murit în următoarele zile din cauza arsurilor. Cinci bebeluşi au supravieţuit tragediei.
Incediul produs de un ştecher defect
Tragedia s-a produs din cauza încălcării unor reguli esenţiale pentru funcţionarea în siguranţă a unităţii, a arătat Judecătoria Sectorului 6, în motivarea deciziei de condamnare din dosar, în tomana anului trecut. "Incendiul a fost determinat de încălcarea unor reguli esenţiale pentru funcţionarea în siguranţă a unităţii, verificarea cu regularitate a instalaţiei electrice fiind necesară pentru înlăturarea riscurilor de scurtcircuitare şi incendiu, iar obligaţia de supraveghere în permanenţă a pacienţilor fiind primordială în activitatea de terapie intensivă", se arată în motivarea instanţei. "În ceea ce priveşte sursa de iniţiere a incendiului, s-a stabilit că aceasta a fost supraîncălzirea elementelor de contact ale ştecherului cablului de alimentare cu energie electrică a aparatului de aer condiţionat", se mai precizează în documentul citat.
Doi ani şi două luni de închisoare pentru ucidere din culpă
În 9 iulie 2013, asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată de Judecătoria Sectorului 6 la doi ani şi două luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă şi la cinci pedepse de câte zece luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă din culpă, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani şi două luni. Fostul manager al Spitalului "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti, profesorul Bogdan Marinescu, a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat. Şeful Serviciului tehnic Vasile Dima a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi doi ani de închisoare. Maternitatea Giuleşti a fost condamnată la 400.000 de lei amendă penală pentru ucidere din culpă şi la cinci pedepse de câte 80.000 de lei amendă penală. Dacă această decizie va rămâne definitivă, Maternitatea Giuleşti urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv amenda penală de 400.000 de lei. Decizia Judecătoriei Sectorului 6 nu este definitivă.
Citeşte şi BOMBĂ Nu o să crezi unde "locuieşte" Dinu Patriciu! Judecătorii îl caută de luni de zile!