Peste 32,6 % dintre copii suferă de anxietate socială. Motivul?
Publicat pe 23.12.2016 la 13:13 Actualizat pe 23.12.2016 la 13:28
Anxietatea este definita ca o stare de neliniste si poate aparea la copii de la cele mai fragede varste. Daca esti proaspata mamica si te-ai speriat cand ai auzit vorbindu-se de aceasta problema, dar si daca ai observat temeri la copilul tau, cu siguranta te-ai informat cu privire la masurile pe care le poti lua pentru ca micutul tau sa se dezvolte armonios din toate punctele de vedere.
Anxietatea este definita ca o stare de neliniste si poate aparea la copii de la cele mai fragede varste. Daca esti proaspata mamica si te-ai speriat cand ai auzit vorbindu-se de aceasta problema, dar si daca ai observat temeri la copilul tau, cu siguranta te-ai informat cu privire la masurile pe care le poti lua pentru ca micutul tau sa se dezvolte armonios din toate punctele de vedere.
Care este primul tip de anxietate cu care se confrunta copiii?
Specialistii au constatat ca orice bebelus sufera de anxietate si s-au referit la aceasta ca la o problema de separare. Toti bebelusii sunt fericiti si cuminti cand mamele lor sunt in preajma. Fara indoiala, ai observat asta si la micutul tau. Dar totul se schimba atunci cand cineva necunoscut intervine, chiar si pentru putin timp, iar cel mic incepe sa planga si sa se agite, fiind obisnuit doar cu prezenta ta. Daca nu stii cum sa il calmezi si sa il ajuti pe bebelusul tau sa treaca mai usor peste crizele de anxietate, atunci ar trebui sa tii cont de urmatoarele:
Daca ai un bebe, actioneaza cu multa dragoste atunci cand trebuie sa il culci. Acest moment este unul critic din punctul de vedere al anxietatii, intrucat copilul trebuie obisnuit sa doarma in patutul lui de mic. Astfel, trebuie neaparat sa te asiguri ca a mancat bine si ca nu este agitat. Copiii mici adorm mai repede daca stau in patut si sunt hraniti, insa este extrem de important ca ei sa nu adoarma cu biberonul in gura. Daca nu ai reusit de la inceput sa il alaptezi, alege laptele praf recomandat de pediatru si nu uita ca laptele ramas in biberon e mai bine sa il arunci.
actioneaza cu calm pentru a reusi sa il linistesti. Incearca sa nu te intristezi si sa iei lucrurile ca atare, pentru ca este esential sa nu iti pierzi rabdarea. Este foarte important ca bebelusul sa te simta aproape in momentele sale de vulnerabilitate si sa ii arati multa dragoste, pentru a nu ii amplifica starea. daca il vei obisnui si cu alte persoane, sentimentul de neliniste o sa se diminueze treptat. Mai mult, vei putea sta linistita ca acesta nu va plange continuu in cazul in care il vei lasa cu cineva apropiat pentru a reusi sa iti rezolvi din treburile casnice. Poti incerca sa il lasi si cate putin timp singur, dar sa ii vorbesti daca il auzi ca plange, pentru a se obisnui cu ideea de separare.
Cum actionezi atunci cand copilul mai creste, dar inca are crize de anxietate?
Anxietatea nu este greu de recunoscut in cazul unui copil, pentru ca este insotita de anumite semne. In cazul in care iti dai seama de lipsa initiativei, de neincrederea in sine si de predispozitia catre izolare a copilului tau, poti incerca sa previi accentuarea acestora prin mai multe modalitati:
1. Jucariile educative si interactive reprezinta, de asemenea, o solutie eficienta. Poti cauta jucarii pentru copii, educationale care sa il ajute pe pitic sa isi dezvolte imaginatia, creativitatea, dar si sa devina sociabil. In acest scop s-au creat diverse jocuri de echipa, care au rolul de a-i face pe cei mici sa interactioneze si sa lase deoparte teama ca cineva va rade de ei.
2. Comunicarea este cheia tuturor problemelor si poate fi o solutie foarte buna si in cazul acesta. Daca ti se pare ca celui mic ii este teama sa comunice cu cei din jur, ca prefera sa se retraga intr-un coltisor al sau si sa se joace singur, atunci ii poti explica de ce este foarte important sa isi faca prieteni cu care sa se joace. De asemenea, poti folosi analogii si face referire la personajele din desene animate care sunt intotdeauna insotite de prieteni in aventurile lor.
3. Participarea la un curs alaturi de mai multi copii ii poate da micutului tau increderea de care are nevoie. De exemplu, un curs de actorie il va ajuta sa capete incredere in sine, sa isi dezvolte spiritul de echipa, sa vorbeasca in public si sa fie mult mai spontan.
4. Indrumarea unui psiholog se impune atunci cand niciuna dintre solutiile enumerate mai sus nu da rezultate. Numai daca un copil este introvertit, acesta va fi reticent la interactiune si nu va avea incredere absolut deloc in propria persoana. Un specialist va sti cum sa abordeze fiecare situatie si sa il ajute sa treaca peste momentele de anxietate. Lupta nu este una usoara, dar nici imposibila.
Prin urmare, inca din primele luni din viata unui bebelus, orice mamica trebuie sa ii fie alaturi copilului ei cand acesta trece prin ceea ce specialistii numesc anxietate de separare. Aceasta este definita ca o teama a copilului de a sta departe de mama sa, intrucat este obisnuit cu prezenta sa continua. Daca esti o tanara mamica si vrei sa treci cat mai bine peste plansetele celui mic si sa il ajuti, cel mai bine este sa nu te impacientezi si sa tratezi situatia cu calm. De asemenea, daca il vei obisnui cu mai multe persoane, nu va simti teama cand nu ii vei fi alaturi. In cazul in care acesta mai creste, dar nu scapa de astfel de crize, este ideal sa apelezi la solutii ajutatoare. Un prim pas il reprezinta comunicarea, iar analogiile te pot ajuta sa il faci sa inteleaga mai bine de ce este important sa nu ii fie teama. Jucariile si participarea la cursuri il pot sprijini in dezvoltarea increderii in sine si a spiritului de echipa. Presupunand ca acestea nu dau rezultate, sprijinul unui psiholog poate face diferenta.