Prinţului Paul i s-a îndeplinit visul! Ce i-a făcut Regelui Mihai!
Publicat pe 10.01.2015 la 23:48 Actualizat pe 11.01.2015 la 00:35
Tribunalul Bucureşti l-a citat pe fostul suveran într-un proces cu o miză de milioane de euro.
Tribunalul Bucureşti l-a citat pe fostul suveran într-un proces cu o miză de milioane de euro.
La trei ani după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Paul al României este membru al familiei regale, prinţul a obţinut acum citarea Regelui Mihai I într-unul din procesele deschise pe numele fostului şef al statului. Astfel, Mihai I trebuie să se prezinte la începutul lunii februarie într-un proces în care, alături de fostul suveran, mai sunt chemate în judecată Ministerul Culturii şi Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală.
Proces de milioane de euro
Miza acestei dispute este uriaşă şi în strânsă legătură cu toate proprietăţile care au aparţinut cândva familiei Regale a României. Pe lista bunurilor naţionalizate în 27 mai 1948 ca urmare a abdicării Regelui Mihai se regăsesc: 16.000 de hectare de terenuri agricole situate în împrejurimile Bucureştilor, pe Valea Prahovei sau în Bărăgan. La acestea se adaugă zeci de maşini, camioane şi chiar autocare folosite pentru exploatarea acestor ferme agricole, dar şi terenuri forestiere: aproape 140.000 de hectare. Apoi, ar fi vechile palate şi castele, 12 la număr, între care de departe cele mai importante sunt Castelul Peleş, dar şi Palatele Cotroceni şi Snagov. În proprietatea familiei regale au fost ani la rând şi vile, dar şi peste o sută de clădiri în diverse oraşe şi sate, două biseric şi 15 cabane şi case de vânătoare.
A cerut şi sediul PDL
Unul din motivele pentru care Paul al României a pus ochii pe cele câteva proprietăţi pe care le-a primit Regele Mihai I, printre care Peleşul şi domeniul de la Săvârşin, ar putea fi şi faptul că - din 2012 - instanţele nu prea i-au dat nimic. E drept, prinţului Paul i-au fost retrocedate în calitate de moştenitor al Elenei Lupescu câteva terenuri. El a pierdut însă procesul de revendicare a vilei din Aleea Modrogan, unde se afla sediul central al PDL, sau procesul în care cerea o parte a bijuteriilor familiei regale. Nici procesele care privesc fosta fermă regală de la Băneasa nu merg foarte bine. Aşa că, deşi este recunoscut ca membru al familiei regale, nu are nicio proprietate "regală". În plus, potrivit presei, prinţul nu stă foarte bine cu finanţele şi, mai mult, are şi un proces cun un fost partener de afaceri englez care îi cere nu mai puţin de două milioane de euro.
Carol Mircea este primul fiu legitim al Regelui Carol al II-lea
În 2012, Prinţul Paul de România a convins instanţele de judecată că tatăl său ar fi fost primul succesor al tronului, şi nu fostul suveran, Majestatatea Sa Regele Mihai. Printr-o decizie istorică, dar suficient de controversată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a recunoscut acestuia locul în sânul familiei regale a României. La acea vreme, avocatul Casei Regale declara că Paul de România nu are niciun drept de proprietate asupra proprietăţilor Regelui Mihai I. "Ele au fost lăsate, prin codicil, de către Regele Ferdinand, direct Regelui Mihai", spunea acesta. Paul de România a adus în faţa instanţei ca argument în favoarea lui o sentinţă din 1955 a Tribunalului din Lisabona. Acesta confirma că tatăl lui, Carol Mircea, este primul fiu legitim al Regelui Carol al II-lea. Cel din urmă s-a căsătorit cu Ioana Zizi Lambrino, în 1918, însă Tribunalul Ilfov a anulat mariajul pe motiv că ar fi fost incheiat ilegal, la Odessa.
Citeşte şi SENZAŢIONAL! Dan Diaconescu, aşteptat la bară! Jurnalistul e acuzat de şantaj
Război total între Bahmu şi soţul ei! Vedeta l-a lovit unde-l doare cel mai tare!