Protestatarii i-au cerut să plece! Ce se întâmplă dacă se retrage Patriarhul Daniel
Publicat pe 05.11.2015 la 11:08 Actualizat pe 05.11.2015 la 12:08
Zeci de mii de oameni au cerut în ultimele zile plecarea Prea Fericitului din fruntea Bisericii Ortodoxe Române, pentru modul în care a înţeles că comenteze dezastrul din Clubul Colectiv.
Zeci de mii de oameni au cerut în ultimele zile plecarea Prea Fericitului din fruntea Bisericii Ortodoxe Române, pentru modul în care a înţeles că comenteze dezastrul din Clubul Colectiv.
În cazul în care acesta ar renunţa la scaunul patriarhal, şansele cele mai mari de a ajunge Patriarh le are Înalt Prea Sfiinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, care va deveni Locţiitorul de Patriarh. Cel puţin teoretic, căci potrivit Statulului Bisericii Ortodoxe Române, se vor organiza alegeri eligibili fiind "oricare dintre Mitropoliţii, Arhiepiscopii şi Episcopii eparhioti în functiune, cetăţeni români, care sunt doctori sau licentiaţi în teologie şi s-au impus în constiinta Bisericii şi a societăţii prin viaţa curată, cultura teologică, demnitate eclesiala, zel misionar şi simt gospodaresc".
Cum se alege Patriarhul
Pentru alegerea de Patriarh, Sfântul Sinod(compus din toţi Mitropolitii, Arhiepiscopii, Episcopii eparhioti, Episcopii-vicari patriarhali, Episcopii-vicari şi Arhiereii-vicari în funcţie), prezidat de mitropolitul cu cea mai mare vechime, stabileşte, prin consultare deschisă urmată de vot secret consultativ, o listă de trei candidaţi dintre cei eligibili, cu motivarea fiecărei propuneri. Apoi, în numele Sfantului Sinod, Sinodul Permanent se consultă, într-o sedinţă specială, cu membrii clerici şi mireni din Adunarea Naţională Bisericească, la care se adaugă membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor. La şedinţă participă, de asemenea, câte un decan al unei facultăţi de teologie şi câte un director de seminar teologic din fiecare Mitropolie, desemnaţi de Mitropolit în consultare cu ierarhii, inclusiv decanul şi directorul reprezentând Arhiepiscopia Bucureştilor. Consultarea are loc la sediul Patriarhiei Romane, la data stabilită de Locţiitorul de Patriarh împreună cu Sinodul Permanent.
Lucrările Sfântului Sinod pentru alegerea de Patriarh sunt deschise şi închise de către Locţiitorul de Patriarh şi sunt prezidate de catre ierarhul cu cea mai mare vechime în treaptă arhieriei.
Patriarh al României devine candidatul care a obţinut voturile a două treimi din totalul membrilor prezenţi. Dacă nici unul dintre candidaţi nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează o nouă votare, la care participă primii doi candidati care au întrunit cel mai mare număr de voturi. Devine ales cel care a obţinut voturile a două treimi din totalul membrilor prezenti. Votarea se repeta până la obţinerea de către unul dintre candidaţi a majorităţii de două treimi din totalul membrilor prezenţi.
Daniel Ciobotea a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române la 12 septembrie 2007, după moartea, la 92 de ani, a lui Patriarhului Teoctist. L-a învins la o diferenţă de 30 de voturi pe Mitropolitului Ardealului, Bartolomeu Anania.
Declaraţiile care au atras criticile protestatarilor
A fost extrem de criticat în ultimele zile pentru remarcile legate de incendiul din Clubul Colectiv. "Nu mai judecăm. Am spus să nu mai judecăm pe nimeni, numai ne rugăm. Dacă vin preoţii, de ce vin preoţii. Dacă nu vin preoţii, de ce nu vin. Asta e atitudinea ostilă faţă de biserică! Nu învăţaţi dumneavoastră Biserica ce rol are ea. Învăţaţi mai bine credinţa ortodoxă! Nu vrem să se considere că facem spectacol. Nu vrem să ne laudăm, dar la fiecare am dat o anumită suma… Sa vină lumea la biserică, nu la club! Acolo au murit, dar noi ne rugam în biserică”, a declarat Patriarhul.
Citeşte şi