RETEȚA ZILEI - DUMINICĂ: Cozonac fără frământare, ușor de făcut chiar și de către o gospodină începătoare
Publicat pe 24.04.2016 la 15:00 Actualizat pe 24.04.2016 la 16:31
Cozonacul este nelipsit de pe masa de Paști și fiecare gospodină trebuie, măcar o dată să încerce să îl pregătească. Pentru că multe femei nu au timp de stat pentru prepararea lui, vă propunem o rețetă interesantă de cozonac.
Cozonacul este nelipsit de pe masa de Paști și fiecare gospodină trebuie, măcar o dată să încerce să îl pregătească. Pentru că multe femei nu au timp de stat pentru prepararea lui, vă propunem o rețetă interesantă de cozonac.
Acesta se face fără frământare, deci scutiți mult timp în bucătărie. Iată de ce aveți nevoie:
Ingrediente:
- făină- 1kg ,
- 5 ouă,
- 300 g zahăr ,
- jumătate de pachet de unt 80% grăsime,
- 5 linguri de ulei,
- 200 ml lapte ,
- nucă 400g,
- cacao 4 linguri,
- coaja de la 1 lămâie
- 2 portocale,
- esență de rom - 1 fiolă,
- drojdie crudă 42 g ,
- zahăr vanilat praf pentru ninsoarea finală .
Preparare:
Etapa 1: Ouăle se separă, albusurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr și se amestecă cu nuca și cacaoa pentru umplutură.
Etapa 2: Pentru aluat se pune drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahăr să dospească într-un crater făcut în făină. Când "fierbe" drojdia, se adaugă gălbenușurile și restul de zahăr.
Etapa 3: Aromele, puțină sare , uleiul și untul topit călduț ,nu fierbinte și se amestecă până se încorporează toată făina și se obține un aluat elastic, nu foarte îndesat.
Etapa 4: Se acoperă ligheanul cu folie și se lasă aluatul la cald o oră.Cu mâinile unse cu ulei se împarte în 4 formându-se sfere .
Etapa 5: Care se întind în formă de foaie și se umplu cu umplutură de nuci, apoi se rulează. Ca sa obținem un cozonac arătos și mare , împletim câte două sucituri astfel, apoi le așezăm într-o tavă de cozonac bine unsă și tapetată cu făină.
Etapa 6: Lăsăm cozonacii la temperatura camerei să crească încă o ora. Se ung cu ou bătut , apoi se introduc în cuptorul bine încălzit la 180* pentru 35-50 minute .
Etapa 7: Când sunt copți, se scot din formă și se presară cu zahăr vanilinat praf , indormează http://www.petitchef.ro.
V.M
Citește și:
VIDEO / REŢETA ZILEI - SÂMBĂTĂ: Spanac cremos în pâine şi ou prăjit! Salivezi privind