SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 august. Ce tradiţii sunt de respectat în această zi?
Publicat pe 10.08.2015 la 08:30 Actualizat pe 10.08.2015 la 08:46
Atât în calendarul ortodox, cât şi în cel catolic, greci-catolic sau romano-catolic sunt însemnate azi, 3 august, mai multe sărbători. Aşadar, vi le prezentăm pe cele mai importante.
Atât în calendarul ortodox, cât şi în cel catolic, greci-catolic sau romano-catolic sunt însemnate azi, 3 august, mai multe sărbători. Aşadar, vi le prezentăm pe cele mai importante.
Ortodoxe
Sf. Mc. Lavrentie, arhidiaconul; Sf. Sfințit Mc. Xist, episcopul Romei; Sf. Mc. Ipolit
Greco-catolice
Sf. arhidiac. m. Laurențiu
Romano-catolice
Sf. Laurențiu, diacon m.
Sfântul Mucenic Lavrentie, pomenit în calendarul creștin ortodox la 10 august, a trăit în secolul al III-lea. A fost arhidiacon al episcopului Romei, Sixt.
Din cauza persecuției împotriva creștinilor, Sixt a fost luat spre a fi judecat, împreună cu alți doi diaconi. După arestarea acestora, Lavrentie a vândut vasele bisericii și a împărțit banii săracilor.
În timp ce Sixt era dus pe Via Appia, spre a i se tăia capul, Sfântul Lavrentie i-a ieșit în cale și i-a strigat: "Nu mă lăsa, Părinte Sfânt, pentru că am împărțit deja comorile pe care mi le-ai încredințat".
După ce a rostit aceste cuvinte, a fost luat de soldați și somat să-i dăruiască împăratului comorile de care vorbise. Ca împăratul să cunoască despre ce comori era vorba, Lavrentie a chemat șchiopii, orbii și bolnavii care se bucuraseră de banii dați de Sfântul Lavrentie.
În cele din urmă, i s-a cerut să se închine idolilor. A refuzat și astfel a fost închis în temniță. Aici l-a vindecat de orbire pe un condamnat, Lucillus, pe care l-a botezat. Temnicerul Hippolytus, fiind martor la minune a cerut și a primit și el botezul. S-a numărat și el în rând cu mucenicii, fiind omorât pentru credința în Hristos.
După mai multe chinuri, Sfântul Mucenic Lavrentie a fost întins pe un grătar așezat pe cărbuni aprinși. Primind pătimirea focului, Lavrentie a stins focul cel necurat al idolatriei. În iconografie, el este reprezentat cu cădelnița cu jar în mână, cădind și înmiresmând Biserica lui Hristos.