Specialiștii trag semnal de alarmă! Cea mai frumoasă și vizitată insulă grecească stă pe un vulcan activ care oricând poate să erupă / FOTO
Publicat pe 30.04.2023 la 17:18 Actualizat pe 30.04.2023 la 17:18
Cunoscută drept una dintre cele mai frumoase insule de destinație turistică din Grecia, Santorini a fost, după cum bine știți, rezultatul erupției unui vulcan antic. Acest vulcan este activ și în prezent și este gata să explodeze din minut în minut.
- Cea mai frumoasă și vizitată insulă grecească stă pe un vulcan activ care oricând poate să erupă
- Cum arată locația de vis
Santorini este una dintre cele mai cunoscute, dar și una dintre cele mai vizitate insule din întreaga lume. Datorită obiectivelor turistice, dar și priveliștii pe care o oferă, această insulă este vizitată anual de mii de turiști.
Santorini, stă pe un vulcan activ care oricând poate să erupă
Cele mai recente cercetări ale oamenilor de știință care studiază vulcanul arată că, deși nu a mai erupt de sute de ani, vulcanul este încă activ.
„Dacă începem să vedem o activitate crescută în Kolumbo, atunci trebuie să fim atenți”, a declarat pentru Tim Druitt, vulcanolog și co-șef de expediție al navei de cercetare de foraj adânc JOIDES Resolution, care a vizitat pentru prima dată Santorini la sfârșitul anului trecut, porivit prei internaționale.
Ce spun cercetătorii despre vulcaul care ar putea erupe în Santorini
Cercetătorii au colectat sedimente care nu au fost încă descoperite. Se pare că o nouă erupție a a vulcanului poate crea deastre.
În timpul epocii bronzului, erupția vulcanului a distrus o întreagă civilizație în timp ce a format caldera unică, semi-scufundată din Santorini. Atunci, mai exact în anul 1650, au murit 70 de persoane.
Mai mult decât atât, Kolumbo aparţine familiei de vulcani extrem de explozivi, capabili să expulzeze în atmosferă o coloană de până câteva zeci de kilometri înălţime.
Și asta nu este tot. Este foarte posibil să declanşeze un tsunami, o perspectivă deosebit de periculoasă, asta în cazul în care vulcanul ar erupe.
Cercetătorii speră să înţeleagă legăturile dintre cutremurele şi vulcanii din această regiune şi să analizeze influenţa schimbării nivelului mării asupra amplorii şi frecvenţei erupţiilor.