Evaluarea Națională a fost reprogramată. Greva profesorilor a dus la această măsură urgentă
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 23.05.2023 la 12:23
Actualizat pe 23.05.2023 la 12:58
Evaluarea Națională a fost reprogramată pe 30 și 31 mai. Greva profesorilor a dus la această modificare, iar cadrele didactice nu își doresc să renunțe până ce nu se vor face schimbări în sistemul educațional.
- Evaluarea Națională a fost reprogramată
- Greva profesorilor a dus la această măsură urgentă
Evaluarea Națională a fost amânată după ce profesorii au intrat în grevă. Ministerul Educației a transmis către Monitorul Oficial modificarea privind noul calendarul al examenelor pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, pentru anul școlar 2022-2023.
Evaluarea Națională la clasa a VI-a este amânată
Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a se va susține în zilele de 30 mai pentru Limbă și comunicare, iar pe 31 mai la Matematică și științe ale naturii. Această reprogramare a apărut în urma grevei profesorilor.
Greva din educație arată tuturor problemele care există în sistem. Nemulțumirea profesorilor cu privire la salariile mici, dar și condițiile pe care le au în instituțiile de învățământ. Elevii au cel mai mult de suferit, aceștia nu mai fac cursuri, iar acum, s-ar amânat și examenele importante.
Ce a declarat premierul Nicolae Ciucă despre greva profesorilor
Nicolae Ciucă a vorbit despre greva din domeniul educației și consideră că blocarea anului școlar nu este o soluție. Elevii urmează să intre în vacanța de vară în mai puțin de o lună, astfel că au apărut mai multe probleme. Prim-ministrul a avut mai multe discuții cu reprezentanții sindicatelor și urmează să se facă modificări în programul de guvernare privind educația, având un rol atât de important în societatea actuală.
Bugetul pentru educație a crescut cu 2 milioane în 2022
Totodată, premierul Nicolae Ciucă a adus în discuție și creșterea bugetului pentru educație, ce a crescut în 2022 cu 2 miliarde și a ajuns la 6 miliarde. Se urmărește îmbunătățirea infrastructurii și îmbunătățirea tehnică în laboratoarele din școli și universități. Până la începutul anului școlar, se dorește ca schimbările necesare să fie intrate în vigoare, iar profesorii să beneficieze de salarii mai mari, precum și de condiții mai bine.
”Este foarte clar pentru noi toţi că nu putem vedea profesorii noştri în altă parte în altă parte decât la catedră, iar pe copiii noştri în bănci şi în amfiteatre. Nu cred că în momentul de faţă este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul şcolar. De aceea, mă angajez personal, am discutat şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul cu asociaţia părinţilor şi a elevilor, şi vom face în aşa fel încât, pe bază de dialog, să rezolvăm problema, făcând încă odată apel şi la liderii de sindicat şi cadrele didactice să înţeleagă măsurile pe care le-am luat.
Am decalat întreg procesul de elaborare a legii salarizare prin care se elimină inechităţile. Am găsit de asemenea resurse pentru a putea să asigurăm acei bani, acele bonificaţii pentru debutanții în învăţământ. (..) Am înţeles problemele personalului nedidactic şi auxiliar. Celelalte chestiuni pe care le-am discutat la întâlnirea cu sindicatele sunt absolut foarte foarte greu de îndeplinit în momentul de faţă, în condiţiile în care fac încă o dată apel, România ca să poată să beneficieze de fonduri europene (..) avem o ţintă de deficit pe care trebuie să o îndeplinim. Nu putem să sporim acum cheltuielile pentru că absolut orice altă cheltuială produce efect pe deficit şi odată ce am pierdut controlul asupra deficitului este clar că nu ne mai îndeplinim obiectivele şi intrăm într-o altă paradigmă pe care nu ştiu cum o mai putem controla”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.