Ai folosit aplicaţia FaceApp? Ai vrut să vezi cum arăţi îmbătrânit? Ţi-au fost luate datele din telefon şi pot fi folosite oricând
Publicat pe 18.07.2019 la 09:05 Actualizat pe 18.07.2019 la 09:29
Ai văzut peste tot pe Facebook, Instagram, Twitter sau alte aplicaţii cum arată prietenii tăi "îmbătrâniţi". Oamenii au fost curioşi să-şi vadă chipul de peste câteva zeci de ani, însă nu s-au întrebat niciodată ce înseamnă această aplicaţie şi ce riscuri implică.
Ai văzut peste tot pe Facebook, Instagram, Twitter sau alte aplicaţii cum arată prietenii tăi "îmbătrâniţi". Oamenii au fost curioşi să-şi vadă chipul de peste câteva zeci de ani, însă nu s-au întrebat niciodată ce înseamnă această aplicaţie şi ce riscuri implică.
Utilizatorii pot descărca aplicaţia FaceApp gratuit pentru o perioadă de trei zile, apoi începe "transformarea". Acolo pot încărca poze cu ei sau prietenii, urmând în doar câteva secunde să vadă cum vor arăta atunci când vor fi bătrâni. De asemenea, această aplicaţie îţi oferă posibilitatea să arăţi şi mai tânăr sau să schimbi sexul, sau să adopţi o nouă frizură.
Ce este FaceApp şi cine o deţine? Wireless Lab, o companie cu sediul în Sankt Petersburg, Rusia şi cu jurisdicție legală în Santa Clara, California deţine aplicaţia care a făcut furori în ultimele zile.
Ai descărcat aplicaţia? Dacă nu, e bine să ştii câteva lucruri înainte! În termenii de confidenţilitate se menţionează faptul că aplicaţia poate să colecteze orice fotografii sau alt conținut încărcat și postat, informațiile de pe site-urile pe care le vizitați și modul în care utilizați aplicația. De asemenea, vor fi stocate adresele IP, tipul browserului folosit, adresele de URL, email-urile.
Da, poţi alege să ştergi conţinutul din aplicaţie, însă FaceApp îl poate stoca şi utiliza, menţionând că nu poate garanta securitatea datelor şi a informaţiilor. Compania poate să distribuie informaţii despre oamenii care folosesc aplicaţia FaceApp.
FaceApp poate comunica informaţii unei agenții guvernamentale dacă este citată sau există o hotărâre judecătorească sau un mandat de percheziție. Deşi compania susţine că datele de utilizator nu sunt transferate în Rusia, informaţiile pot fi împărtăşite în orice ţară unde este utilizată aplicaţia.
Un expert francez în securitate cibernetică a analizat traficul FaceApp de pe telefonul său, dar şi pe internet, şi susţine că aplicaţia nu respectă noua regulă de confidențialitate a Uniunii Europene, Regulamentul general privind protecția datelor.
"Când încărcați fotografia, nu aveți nicio idee despre utilizarea fotografiei personale. Nu vă grăbiți să utilizați această aplicație, deoarece nu știți cum și în ce scop sunt utilizate datele personale după aceea", a declarat Baptiste Robert.