Hoții de lemne pot risca mai mulți ani de închisoare. Ministerul Mediului a propus o modificare ce poate reduce defrișările pădurilor
Publicat pe 04.08.2023 la 10:31 Actualizat pe 04.08.2023 la 10:31
Hoții de lemne riscă mai mulți ani de închisoare. Ministerul Mediului propune o serie de modificări la Codul Silvic pentru a reduce defrișările pădurilor, în contextul în care România se confruntă cu dispariția accelerată a suprafețelor împădurite din cauza tăierilor ilegale.
- Pedepse mai mari pentru hoții de lemne
- Modificaarea propusă de Ministerul Mediului
Proiectul propus de Ministerul Mediului prevede sancțiuni mai aspre pentru cei implicați în furtul de lemne, inclusiv pedepse cu închisoarea de până la cinci ani și confiscarea mașinilor folosite în aceste activități ilegale.
Pedepse mai mari pentru hoții de lemne
În prezent, defrișările necontrolate și hoția de lemne reprezintă o problemă majoră în țară, ceea ce poate atrage sancțiuni din partea Comisiei Europene pentru nerespectarea reglementărilor privind protecția mediului.
Organizațiile de mediu critică însă proiectul, considerând că măsurile propuse sunt insuficiente pentru a opri tăierile ilegale de păduri. În ciuda noilor sancțiuni propuse, se tem că activitățile ilegale vor continua și vor afecta în continuare ecosistemele fragile.
Printre noile modificări propuse se numără introducerea în Codul Silvic a două noi infracțiuni. Persoanele care vor furniza date false în SUMAL, aplicația de monitorizare a lemnului tăiat, vor fi acuzate de fals în declarații și riscă pedepse cu închisoarea de la unu la cinci ani.
De asemenea, se propune ca fapta să fie considerată infracțiune în cazul în care cantitatea de lemn declarată este subevaluată cu peste 20%.
Oamenii legii doresc să întărească controlul
Prin aceste modificări, autoritățile doresc să întărească controlul și monitorizarea transportului și comercializării lemnului, în speranța de a descuraja furturile și de a conserva resursele naturale. În plus, propunerea vizează confiscarea mijloacelor de transport utilizate în transportul lemnului ilegal din pădure și pedepsirea celor care vor transporta lemn fără aviz.
Măsurile propuse sunt încă în dezbatere publică, iar autoritățile și organizațiile de mediu speră că o abordare fermă și aplicarea consecventă a legilor pot contribui la protejarea pădurilor și a mediului înconjurător.
În cadrul propunerilor pentru modificarea Codului Silvic, se ia în considerare interzicerea tăierilor la ras în toate ariile naturale protejate din România, inclusiv cele care nu sunt Parcuri Naționale. Astfel, aproximativ 40% dintre pădurile țării vor beneficia de această măsură de protecție, în speranța de a conserva ecosistemele valoroase și biodiversitatea acestor zone naturale.
Până în prezent, interdicția de tăieri la ras era aplicată doar în Parcurile Naționale, însă noile propuneri extind această protecție și către alte arii naturale importante, cum ar fi Rezervații Naturale sau Parcuri Naturale.