Lumea artei din România e în doliu! O personalitate importantă s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 05.04.2023 la 19:31
Actualizat pe 05.04.2023 la 19:31
Doliu în lumea artei din România! O personalitate importantă, pictor, sculptor şi grafician, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani. Tristul anunț al trecerii acestuia în neființă a fost făcut de Uniunea Artiştilor Plastici.
- Doliu în lumea artei din România
- Un cunoscut pictor, sculptor şi grafician a murit la 82 de ani
Veste tristă pentru iubitorii artei din România! Cunoscutul pictor, sculptor şi grafician, Șerban Gabrea, a murit la vârsta de 82 de ani. Anunțul trist că acesta nu se mai află printre noi a fost făcut de Uniunea Artiştilor Plastici din România pe rețelele de socializare.
Doliu în lumea artei din România
Lumea artei din România e în doliu! S-a stins din viață Șerban Gabrea, pictor, sculptor şi grafician, la vârsta de 82 de ani. Trecerea sa în neființă a fost anunțată pe pagina de Facebook a Uniunii Artiştilor Plastici.
Şerban Gabrea s-a născut pe 6 iunie 1940, la Bucureşti, și a urmat Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu". El a fost fiul pedagogilor de renume Iosif şi Maria Gabrea şi fratele cineastului Radu Gabrea şi al arhitectului şi scenografului Florin Gabrea.
De mai bine de patru decenii, Şerban Gabrea locuia în Germania
Șerban Gabrea s-a stabilit în Germani în 1979 și a avut numeroase expoziţii de grafică, pictură şi sculptură în toată lumea. Lucrările sale au fost admirate în țări ca: Franţa, Italia, Austria, Polonia, Brazilia, Uruguay, Argentina, Chile.
"Şerban Gabrea este, printre altele, coautor, împreună cu Florin Ciubotaru, al marii tapiserii "Teatrul lumii" de la Teatrul Naţional din Bucureşti, una dintre cele mai mari tapiserii din lume (7,5 X 22 metri), realizată pe parcursul a 10 ani, între 1969 şi 1979. Lucrarea lor a fost iniţial un proiect distins cu Marele Premiu al concursului naţional iniţiat în vederea decorării cu tapiserii a noii instituţii. Este o ambiţioasă încercare de a cuprinde o scenografie textilă de idei şi simboluri în dimensiunile istorice ale fenomenului teatral. În mijlocul lucrării sunt reprezentate temele principale ale personajelor piesei de teatru, toate adunate într-un număr de 45, inspirate de diferite evenimente teatrale, spectacole, drame mari şi chiar civilizaţii care au schimbat epoci", a mai precizat Uniunea Artiștilor Plastici.