Povestea Ecaterinei Teodoroiu - ”eroina de la Jiu”, femeia care a luptat în Primul Război Mondial și al cărei chip apare acum pe bancnota de 20 de lei
De Razvan Paltin.
Publicat pe 22.08.2022 la 14:58
Actualizat pe 22.08.2022 la 14:58
Anul trecut, Banca Națională a României a pus în circulație bancnota de 20 de lei, fiind vorba despre o primă bancnota cu putere de circulație pe care este prezentată o personalitate feminină, Ecaterina Teodoroiu. Astăzi se împlinesc 105 ani de la moartea femeii care a luptat în Primul Război Mondial.
- Anul trecut a fost emisă bancnota de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu
- Ecaterina Teodoriu e femeia care a luptat în Primul Război Mondial
Astăzi este o zi importantă în România, căci se împlinesc 105 ani de când Ecaterina Teodoroiu, ”eroina de la Jiu”, a plecat dintre noi. Aceasta a fost cerceteașă și participantă la Primul Război Mondial, acolo unde s-a sacrificat în bătălia de la Mărășești.
Ecaterina Teodoroiu, ”eroina de la Jiu”. Povestea de viață a femeii care a luptat în Primul Război Mondial
Ecaterina Teodoroiu a venit pe lume pe data de 14 ianuarie 1894 la Vlădeni, astăzi un cartier al municipiului Târgu Jiu, într-o familie de agricultori, dar și într-o familie cu alți cinci frați și încă două surori.
Ea a parcurs studiile primare la școala din sat, după care a plecat la Târgu Jiu, acolo unde a absolvit școala în 1909. Eroina a început să se pregătească pentru cariera de învățătoare, iar la București a urmat un gimnaziu-pension, după care a frecventat studiiile de infiermieră.
În anul 1916, Ecaterina Teodoroiu a fost chemată la București de către Regina Maria, iar la întoarcere a aflat că tatăl său a fost luat prizonier, iar doi dintre frații săi, sublocotenent și locotenent au murit pe câmpul de lutpă.
În 1916, după moartea unui alt frate, ea a decis să se înroleze ca voluntar în regimentul din Gorj pentru a participa la luptă. Pe 18 octombrie 1916, Ecaterina Teodoroiu e luată ca prizonieră, însă aceasta a avut sânge rece și a împușcat santinela germană care o însoțea și astfel a reușit să evadeze. În luna noiembrie, la Filiași, ea a fost rănită cu două gloanțe în piciorul drept, iar după alte nouă zile a fost din nouă rănite în zona coapselor de un obuz. Ea a urmat un tratament la Craiova, București și Iași.
Ea a revenit pe front în vara anului 1917, când pe 20 august Regimentul 43/59 Infanterie din care făcea aceasta parte ocupa pozițiile în tranșeele de pe Dealul Secului din zona localității Muncelu.
În seara de 22 august, în cursul unui atac declanșat de Regimentul 40, Ecaterina Teodoroiu moarte, fiind împușcată în inimă în timp ce se afla în fruntea plutonului pe care îl comanda ca și sublocotenent.
”În timpul ciocnirii de ieri, noaptea, pe Dealul Secului, a căzut în fruntea plutonului său lovită în inima ei generoasă de două gloanțe de mitralieră voluntara Ecaterina Teodoroiu din Compania a 7-a. Pildă rară a unui cald entuziasm, unit cu cea mai stăruitoare energie, aceea pe care unii au numit-o cu drept cuvânt „Eroina de la Jiu” și-a dat jertfa supremă, lipsită de orice trufie, de orice deșartă ambiție, numai din dragostea de a apăra pământul Țării acesteia cotropită de dușmani. Ecaterina Teodoroiu a fost la înălțimea celor mai viteji apărători ai Țării sale și i-a întrecut prin puterea cu care, înfrângând slăbiciunea femeiască, a știut să dovedească vigoarea bărbăției de trup și de suflet și calitățile întregi ale unui ostaș îndrăzneț, neobosit și plin de entuziasmul de a se face folositoare cu orice preț. Aceea care a luptat ca un viteaz din alte vremuri la Târgu Jiu, aceea care și-a desfășurat energia-i rară împotriva morții albe care a secerat pe camarazii ei bolnavi de tifos exantematic pornește din nou în luptă cu un avânt renăscut, cu nădejdea că va contribui și ea la opera cea mare a revanșei, la a cărei pregătire a luat parte foarte activă, conducând instrucția. A căzut înainte de a ajunge la țelul acestei revanșe. Și-a dat viața cu simplitatea eroismului adevărat, nu pentru a obține apoteoze de vorbe, ci pentru că așa cerea inima ei, pentru că așa credea sufletul ei că se împlinește datoria vieții. Aceea care în vitejia ei comunicativă a murit în clipa când se descoperea spre a-și îndemna ostașii cu vorbele: „Înainte, băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine !”, are drept, din clipa aceea, la cinstirea veșnică a unui nume neuitat de camarazi”.
Rămășițele eroinei se află la Târgu Jiu
Ecaterina Teodoroiu a fost înmormântată în comuna Fitionești din județul Putna, iar după încheierea războiului aceasta a devenit eroina României. În anul 1921, rămășițele sale au fost mutate la Târgu Jiu, acolo unde se află și astăzi într-un mausoleu din centrul orașului.
În anul 2021, Banca Națională a României a emis o bancnotă de 20 de lei pe care e prezentat chipul eroinei Ecaterina Teodoroiu, fiind primă bancnotă cu putere de circulație pe care este prezentată o personalitate feminină.