Taxa pe care șoferii români sunt obligați să o plătească pentru a avea acces în anumite zone ale orașelor. Dacă refuză, vor fi nevoiți să-și lase mașina acasă
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 11.05.2023 la 12:01
Actualizat pe 11.05.2023 la 12:01
Șoferii români vor fi nevoiți să plătească o nouă taxă pentru a avea acces în unele zone ale orașului. Proiectul care se află în dezbatere, pe masa guvernanților, are ca obiectiv creșterea siguranței în trafic și reducerea poluării.
- O nouă taxă pentru șoferi
- Participanții la trafic trebuie să o plăteacă pentru a ajunge în anumite zone ale orașelor
- Dacă refuză, vor fi nevoiți să-și lase mașina acasă
Proiectul despre care vorbeam în rândurile de mai sus, a trecut deja de votul decisiv al Parlamentului. După ce propunerea legislativă va fi promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial, ea va putea fi aplicată, ceea ce înseamnă că Bucureștiul, dar și oficialii anumitor municipii mai mari din țară vor trebui să stabilească, în următorii ani, zone cu emisii scăzute.
O nouă taxă pentru șoferi
Șoferii care vor dori să ajungă în unele zone ale unor orașe, vor fi nevoiți să achite o anumită taxă. După ce proiectul care are ca obiectiv creșterea siguranței în trafic și reducerea poluării va fi publicată în Monitorul Oficial, accesul în respectivele zone va fi permis doar mașinilor care respectă regulile, sau pentru care se plătește o taxă.
Zone cu nivel scăzut de emisii urmează să fie stabilite în București și în municipiile Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești și Timișoara.
Zonele unde va fi nevoie de taxă
Zonele cu nivel scăzut de emisii vor fi marcate cu indicatoare de către autorități și vor putea fi de două tipuri:
- ZNSE pentru care se stabilesc tarife de acces, caz în care autoritatea administrației publice locale care instituie aceste zone trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul lor;
- ZNSE pentru care nu se stabilesc tarife de acces, ci doar reguli de acces, caz în care autoritatea administrației publice locale care instituie aceste zone nu trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul acestor zone (de exemplu, bariere de acces), dar trebuie să asigure controlul aleatoriu al accesului în aceste zone, prin intermediul poliției locale.
În ce condiții vor avea acces mașinile în respectivele zone:
- să respecte standardele de emisii ale zonei;
- să achite taxa aferentă zonei, dacă e cazul;
- să fie exceptate sau să beneficieze de reducere de până la 100% de la plata taxei.
Citește și: S-a decis! Când va intra în vigoare taxa din București pentru mașini - "vinieta Oxigen"