Sucurile "naturale" pentru copii, adevărate bombe chimice! Ce boli grave provoacă banalele băuturi răcoritoare
Publicat pe 03.10.2016 la 23:59 Actualizat pe 03.10.2016 la 23:51
Cancer, Alzheimer, Parkinson, Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet și depresie - acestea sunt câteva dintre bolile provocate de unele substanţe din sucurile pentru copii aflate pe rafturile magazinelor din România.
Cancer, Alzheimer, Parkinson, Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet și depresie - acestea sunt câteva dintre bolile provocate de unele substanţe din sucurile pentru copii aflate pe rafturile magazinelor din România.
Potrivit unui studiu privind calitatea băuturilor destinate copiilor, realizat de o echipă de experți a Asociației Pro Consumatori (APC), aceste produse conțin, pe lângă zahăr în exces - 5 lingurițe/pahar, îndulcitori sintetici cum ar fi: aspartam, sucraloză, accesulfam K, ciclamat de sodiu, zaharinat de sodiu - ce au o putere de îndulcire care poate fi de până la 600 de ori mai mare decât zahărul. Aceștia pot declanșa boli precum Alzheimer, Parkinson, Basedow-Graves (ochi ieșiți din orbite), epilepsie, scleroză multiplă, diabet și depresie.
Dintre cele 35 de băuturi răcoritoare achiziționate de experții APC, toate conțin acid citric - un compus organic care poate provoca dureri abdominale și atacă smalțul dinților. Iar cel mai important lucru pe care ar trebui să-l știe părinții este faptul că cidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor. 46% dintre băuturile răcoritoare analizate conțin conservanți artificiali, sorbat de potasiu şi benzoat de sodiu - acesta din urmă fiind un conservant sintetic care, în reacție cu acidul ascorbic, generează benzen, o substanță toxică cancerigenă.
Benzoatul de sodiu poate produce reacții alergice, hiperactivitate și lipsă de concentrare la copii (ADHD). Coloranții sintetici descoperiți în sucuri, precum caramel sulfit de amoniu, carmoxină și verde natural CI 5, pot provoca reacții alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respirație, dermatite și au potențial cancerigen. Mai mult decât atât, 54 % dintre băuturile analizate conțin între 4 și 11 aditivi, 40% conțin suc de fructe în proporție de până la 5%, iar 6% sunt colorate cu coșelniță - un colorant natural roșu obținut dintr-o specie de gândac din America de Sud.