Tot ce trebuie să ştii despre Sf. Parascheva şi ce te aşteaptă dacă participi la pelerinaj
Publicat pe 14.10.2013 la 00:00 Actualizat pe 14.10.2013 la 00:11
Zeci de mii de credincioşi se află în pelerinaj la moaştele Sfintei Parascheva şi stau la rând ore întregi pentru o rugăciune la moaşte. Aşa cum s-a întâmplat în fiecare an, până acum a fost deja nevoie de îngrijiri medicale pentru unii pelerini şi chiar s-au înregistrat câteva decese.
Zeci de mii de credincioşi se află în pelerinaj la moaştele Sfintei Parascheva şi stau la rând ore întregi pentru o rugăciune la moaşte. Aşa cum s-a întâmplat în fiecare an, până acum a fost deja nevoie de îngrijiri medicale pentru unii pelerini şi chiar s-au înregistrat câteva decese.
ANUL ACESTA AU MURIT DEJA TREI FEMEI LA PELERINAJUL SFINTEI PARASCHEVA
Zeci de mii de credincioşi s-au îngrămădit să ajungă cât mai repede la moaştele Sfintei Parascheva, însă au ajuns să stea la coadă mai bine de zece ore. În plus, temperaturile au fost şi destul de scăzute, mai puţin de 10 grade în fiecare zi a pelerinajului. O femeie de 55 de ani, Florica N, a murit sâmbătă în timp ce stătea la coadă. Femeia s-a simţit rău încă de dimineaţă şi a făcut stop-cardio-respirator. Vineri a murit o altă femeie în vârstă de 61 de ani. A parcurs un drum lung până la Iaşi şi a sperat că va ajunge să se roage la moaştele Sfintei Parascheva, dar problemele cardiace s-au acutizat şi a murit în timp ce stătea la coadă. La fel s-a întâmplat şi în cazul unei alte femei de 58 de ani care a murit tot aşteptând să pună mâna pe moaştele sfinte. Un bărbat a crezut că, minţind, va deveni mai bun şi s-a deghizat în jandarm pentru a ajunge mai repede la moaşte, însă acesta a fost prins, iar în urma faptei sale s-a ales şi cu un dosar penal.
PELERIAJUL DIN ANUL 2012
În anul 2012 pe 14 octombrie, peste o sută de mii de oameni au mers la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Parascheva. Coada de aşteptare pentru a atinge moaştele sfinte a fost de peste 50.000 de oameni care au stat mai bine de 14 ore în frig pentru o rugăciune. În anul 2012 s-au înregistrat peste 600 de situaţii în care a fost nevoie de asistenţă medicală din pricina temperaturilor foarte scăzute şi evident a oboselii. De asemenea, au fost oameni care au încetat din viaţă în timp ce aşteptau să atingă moaştele sfinte, din pricina frigului, lipsei de mâncare şi a oboselii.
TRADIŢII DE SFÂNTA PARASCHEVA
Este interzis în această zi să calci, să coşi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie dacă vrei să eviți durerile de cap și cele oculare. Conform unei superstiții străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană NU trebuie să se numere și poamele cu cruce, nucile, castraveții sau pepenele roșu. Împarte în schimb must și vin nou, dar și pâine sau lipie.
Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămica, se spune în popor că este bine să împarți din bucățelele tale unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naștere, iar nașterea ta va fi una ușoară, fără dureri.
Mai mult, se fac previziuni ale vremii ținând cont de somnul oilor. Dacă ele dorm înghesuite și strânse laolaltă în această zi, ciobanii cred că iarna care va veni va fi una lungă, grea și friguroasă. Dacă în schimb oile dorm risipite, iată un semn că iarna care va veni va fi domoală și blândă.
CINE A FOST SF. PARASCHEVA?
S-a născut în Epivatos, un sat situat pe lângă mare, nu departe de cetatea Calicatria, unde s-a călugărit de tânără, împreună cu fratele ei, Evtimie. A dus o viaţă ascetică în pustie, rugându-se neîncetat. Într-o noapte i s-a arătat un înger, care i-a spus să se întoarcă acasă, căci acolo trebuie să moară. S-a întors şi a murit la 27 de ani. A fost îngropată ca o străină, departe de sat, căci nimeni nu recunoscuse în ea pe fata frumoasă de odinioară, scrie ziarullumina.ro. Moaştele au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu în Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. La sfârşitul secolului al XIX-lea, acestea au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Sfânta Parascheva este cunoscută în popor ca Sfânta Vineri, iar potrivit Bisericii Ortodoxe Române, Parascheva a săvârşit numeroase vindecări miraculoase şi alte minuni în timpul vieţii sale.
Citeşte şi: