Tragedia de la Colectiv, trecută prin ochii anchetatorilor! Declaraţiile sunt cutremurătoare: "Te încarci nu cu o durere, ci cu zeci de drame!"
Publicat pe 18.11.2015 la 08:50 Actualizat pe 18.11.2015 la 08:54
Tragedia din Colectiv a produs suferinţă până şi în rândul oamenilor care reprezintă legea. Un anchetator cu o vastă experienţă a vorbit despre experienţa unică pe care a avut-o cu privire la acest dosar.
Tragedia din Colectiv a produs suferinţă până şi în rândul oamenilor care reprezintă legea. Un anchetator cu o vastă experienţă a vorbit despre experienţa unică pe care a avut-o cu privire la acest dosar.
Povestea spusă de anchetator despre incendiul de la Colectiv este cu adevărat cutremurătoare şi ar putea emoţiona pe oricine. Acesta a vorbit despre imaginile văzute pe camerele video şi la locul faptei şi despre discuţiile cu oamenii.
”Ca şi caz în sine, nu este foarte complicat. Mai complicat este să stai de vorbă cu victimele, cu familiile celor decedaţi, cu martorii. Aici e complicat. Destul de stresant pentru noi. Destul de stresant pentru un ofiţer de poliţie judiciară sau pentru un procuror criminalist care stă să-i audieze şi să-i asculte pe toţi. Aparent, aţi putea spune că ştiţi cum e, bănuiesc că ştiţi, dar vă spun eu că e greu de imaginat. Te încarci masiv nu cu o durere, cu o tragedie a unei familii, ci cu zeci de drame ale zecilor de familii care şi-au pierdut persoane dragi, care şi-au pierdut copii în floarea vârstei. (...) E greu de povestit. Nu e chiar aşa uşor. Nu neapărat că plâng. Poate că nici nu mai au lacrimi. (...) La toţi cu care am stat de vorbă durerea este la fel de mare. Diferită este povestea fiecăruia, drama în sine. Pentru că sunt familii care şi-au pierdut unicul copil. Şi asta este cumplit. (...) Aşa cum nu poţi să spui că un tânăr care a murit e mai frumos sau mai bun decât celălalt, aşa nu poţi să spui că o dramă este mai cumplită decât alta. Sunt lucruri care nu se pot compara. Într-o situaţie ca asta, e greu, foarte greu”, a declarat anchetatorul pentru ring.ro.
VIDEO / Legătura scandaloasă găsită de un pastor american între tragedia de la Colectiv şi atentatele de la Paris!
”Nu ştiu să fi fost familii care să-şi fii pierdut două fiinţe dragi deodată, dar care şi-au pierdut unicul copil sunt mai multe. Şi e cumplit, este greu de descris în cuvinte. Azi, am stat de vorbă cu o fată, o tânără, care se căsătorise de două luni şi i-a murit soţul în incendiu; ea e în spital, dar soţul n-a mai rezistat. Gândiţi-vă cam cum e să vorbeşti cu această persoană...”. ”Nu puteţi să-mi restituiţi şi copilul?!... Fără discuţie, pentru că şi noi suntem oameni. Cât de tari am fi şi oricâte drame am fi văzut la viaţa noastră, asta le-a întrecut pe toate. Gândiţi-vă, vă repet, că am stat de vorbă cu oameni care şi-au pierdut unicul copil. Chiar azi, unul dintre ei, după ce i-au fost restituite bunurile, cu o tristeţe greu de descris, îmi spunea: «Nu puteţi să-mi restituiţi şi copilul?!...”. Ce să-i spui unui om care şi-a pierdut unicul fiu? Îţi înghiţi cuvintele şi lacrimile. Iar exemple ca acesta se pot amplifica de zeci de ori. Vă spun, am participat la zeci de anchete complexe, inclusiv la cazul «Baloteşti», cu avionul prăbuşit - acolo era cu totul şi cu totul altceva -, dar acesta le întrece pe toate. (...) Vă daţi seama că am stat de vorbă cu aproape trei sute de persoane, ascultând de la fiecare calvarul prin care a trecut. Vă daţi seama cam ce încărcătură avem noi? Coşmaruri vii, o experienţă de viaţă unică. Pe noi ne-a solicitat foarte mult toată povestea asta, uman vorbind: şi fizic, nu numai psihic. Şi perioada de timp fără număr, ziua, noaptea, stat încontinuu în anchetă. Continuat activităţile. A doua zi, luat de la capăt. Şi tot aşa. Rămâi uneori şocat când stai de vorbă cu persoane care au fost şi mai sunt internate într-o stare destul de gravă. Dar sunt stabilizate şi pot să vorbească despre ce au păţit şi prin ce au trecut, ce a perceput fiecare din cât a văzut şi să vezi cât optimism au. Şi cât de dornice de viaţă sunt şi cum luptă ca să-şi revină. (...) Am audiat un martor care are doi copii şi amândoi în spital, dar se vor face bine. În timp, uşor-uşor, va fi bine. Mai e acel puştiulică aflat în scaun cu rotile şi a fost la concert adus de cei mai buni prieteni ai lui. Unul dintre ei este transferat în Belgia. Celălat a fost în terapie intensivă până acum câteva zile. Acum a ieşit, am vorbit cu el, e bine, e OK. Şi, vă repet, dacă vreţi, te impresionează mult optimismul lor. Nu-ţi vine să crezi că nişte oameni care au trecut printr-o traumă atât de cumplită au totuşi atâta poftă de viaţă şi sunt aşa de optimişti: «Lasă, o să mă fac bine şi o să vin să vă văd, că îmi place meseria dumneavoastră, că vreau să mă fac şi eu anchetator». Chiar şi cel mic, din scaunul cu rotile, mi-a spus că ar vrea să studieze criminologia. Nu criminalistică, criminologie. Că ar vrea să vină să vadă şi el cum se munceşte la noi şi cum se face o anchetă. Şi i-am zis să se facă bine şi apoi cu dragă inimă îl aşteptăm, i-am promis o vizită la noi”, a adăugat el.
Ce s-a întâmplat
Club Colectiv din sectorul 4 din Capitală a fost incendiat în timpul unui concert de lansare a unui album de-al trupei Goodbye Gravity. Coincidenţa face că prima piesă de pe albumul promovat se intitula "The day we die".
Zeci de oameni au fost resuscitaţi chiar pe stradă. Mai multe echipaje de ambulanţă au intervenit la faţa locului. Tragedia a avut loc în seara de 30 spre 31 octombrie în capitală, la club Colectiv, situat în apropiere de Maternitatea Bucur. 56 de persoane au murit.
A.B.
Foto: arhiva
Citeşte şi:
VIDEO / Ultimul videoclip filmat în Clubul Colectiv: "Cine ştia atunci ce va urma?!"
VIDEO / Incendiu Club Colectiv. Patronii şi pirotehnistul firmei de artificii, eliberaţi