Homepage » Actualitate » Ultimul articol al Tribunului: "Românii i-au aplaudat pe ruşi în picioare"

Ultimul articol al Tribunului: "Românii i-au aplaudat pe ruşi în picioare"

Publicat pe 14.09.2015 la 20:12 Actualizat pe 14.09.2015 la 20:22

Concertul Corului Armatei Roşii – Alexandrov a fost pentru Corneliu Vadim Tudor un motiv suficient pentru un ultim material de presă.

Concertul Corului Armatei Roşii – Alexandrov a fost pentru Corneliu Vadim Tudor un motiv suficient pentru un ultim material de presă.

Redăm integral articolul publicat pe pagina web a "Tribunului", la categoria "Polemici, Controverse":

"O „performanţă” a bezmeticei politici americane: ROMÂNII I-AU APLAUDAT PE RUŞI ÎN PICIOARE!

Ambasada Rusiei la Bucureşti mi-a trimis o invitaţie la concertul Corului Armatei Roşii – Alexandrov. A fost o singură reprezentaţie: sîmbătă, 12 septembrie 2015, la Sala Radio. Era o zi foarte încărcată pentru mine. Era ziua în care îmi propusesem să merg în pelerinaj la 5 cimitire, la mormintele părinţilor mei, ale prietenilor scriitori, cu două maşini pline de flori şi de pomeni. Nu s-a mai putut, aşa că s-au dus soţia şi fiicele să facă acest apostolat creştin.

La orele 12,30 am primit la partid o echipă de la „Observatorul” Antenei 1, în legătură cu dispariţia ciudată a Mitzurei Arghezi. Poliţia face o gafă monumentală: refuză să divulge unde a fost dusă această femeie de aproape 91 de ani. I-am dat un SMS lui Gabriel Oprea, dar el se crede foarte important, doar l-a trimis Klaus Iohannis la JAI (Justiţie, Afaceri Interne). Uite o „afacere internă”, puştiule: a fost răpită din Spitalul Elias, cu acordul Poliţiei (?!) fiica marelui scriitor Tudor Arghezi, dar noi, colegii ei de partid şi fiica fratelui ei, nu avem dreptul să ştim unde a fost ascunsă! Dar, să merg mai departe.

La orele 13 am prezidat o şedinţă a Biroului Permanent al PRM, în pregătirea Congresului VI. Au venit zeci de oameni, din toate Filialele.

Partidul există şi funcţionează, în ciuda unor intriganţi penibili, care ne-au trambalat prin tribunale, după care şi-au creat, ei înşişi, nişte partiduleţe de 0,003%. N-am cum să-i ajut, asta-i situaţia: javrele latră, caravana trece.

La orele 15 a venit o echipă de la postul România TV şi am participat la o emisiune – jumătate despre nelegiuirile lui Sorin Oprescu, jumătate despre cele ale lui Traian Băsescu. Ambii primari ai Capitalei. Săracul Bucureşti… I-a fost dat să aibă, în ultimii 25 de ani, aproape numai bandiţi pe post de primari: Dan Predescu, Nicolae Viorel Oproiu, Crin Halaian, Traian Băsescu, Adriean Videanu, Sorin Oprescu… Ce vacă de muls! Ce blestem! Tot la România TV am vorbit, cu cîteva zile în urmă, despre etalonul moral care a fost Delavrancea, primarul Capitalei, la începutul Secolului XX. Ar fi îngropat autorul capodoperei „Apus de Soare” un seif cu purcoaie de bani sub coteţul cîinelui? Cît de rău s-a ticăloşit lumea asta românească?

După emsiune, am primit în audienţă mai mulţi fruntaşi ai partidului, am dat autografe pe ultimele volume ale mele şi am plecat la spectacol. De fiecare dată cînd trec prin zona aceea (Str. General Berthelot – Temişana – Colegiul Sf. Sava) am o strîngere de inimă. Cîte amintiri pot avea legate de acest perimetru… L-am colindat, per pedes, de mii de ori în anii de liceu, dar şi după aceea, ca tînăr scriitor care bătea la porţile Radioului. „Parfumul străzilor” – inspirat titlul al unui cîntec, care a fost coloana sonoră a unui film despre ilegalişti, cu marele actor Octavian Cotescu în rolul principal. Mare coadă la intrarea în sală! Atît înainte, cît şi după reprezentaţie m-am întîlnit cu oameni de cultură, de care mă leagă relaţii de preţuire şi colaborare. Iată-l pe Dinu Săraru, care, deşi se deplasează greu (a depăşit 83 de ani), a venit de la Slătioara, împreună cu soţia sa, Viviana. Iată-l şi pe fostul senator Florin Rotaru, cu nevasta lui, Julieta, şi cu una dintre cele două fetiţe, în vîrstă de 4 ani. Am stat alături de poeta Cleopatra Lorinţiu, văduva unor oameni la care am ţinut: Aurel Dragoş Munteanu şi Gh. Tomozei. Mi-a făcut plăcere să-i văd pe generalii Mircea Olaru (şeful Jandarmeriei) şi Gabriel Creţu (director adjunct la SPP). M-am salutat şi cu fiicele unor oameni iluştri: Irina Cajal (fata acad. Nicolae Cajal) şi pianista Ilinca Dumitrescu (fata compozitorului Ion Dumitrescu). M-a abordat şi fiica lui Victor Brâncoveanu, care, în 2004, a venit din SUA la mine acasă, a intrat în PRM – dar, fiind în vîrstă şi suferind, n-a mai apucat alegerile. Mai multe feţe bisericeşti mi-au prilejuit un dialog despre nevoia de prudenţă şi înţelepciune în abordarea problemei aşa-zişilor refugiaţi: „Sigur că ne e milă de ei – dar o vorbă veche spune că cine plînge pentru toată lumea orbeşte, iar noi trebuie să avem grijă de românii noştri, care sînt amărîţi pînă la Dumnezeu!”

Foarte mulţi ruşi în sală. Cu greu am recunoscut-o pe văduva lui Tănase Negulescu, fost profesor la ASE – Ludmila, cu care am făcut revelionul din anii 1975-1976, la o cabană din Munţii Vrancei. Îi spunea fratelui meu, Marcu, ce frumos eram eu, acum 40 de ani – probabil că aşa mă vedea ea, dar eu nu m-am considerat, niciodată, aşa.

A început spectacolul. Prezentatoare: Natalia Mujenikova, directoare a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură, Secretar I al Ambasadei. Îmi aduc aminte că sînt membru al Academiei de Ştiinţe ale Naturii a Federaţiei Ruse, că i-am cunoscut, bine, pe Serghei Lavrov, ministru de Externe, pe Dmitri Rogozin – vicepremier, pe Ghennadi Ziuganov, secrear general al PCUS. Îmi mai amintesc că am depus flori la mormintele lui Dostoievski, Ceaikovski, Esenin…Că mi-a apărut, la Sankt Petersburg, cartea de aforisme în limba rusă. Dar îmi mai aduc aminte, cu durere în suflet, că iubitul meu tată a fost rănit la Odessa, în 1941. Că Basarabia şi Bucovina ne-au fost răpite de Stalin. Şi că dictatura bolşevică a băgat în temniţe aproape toată floarea politicii, culturii, ştiinţei şi bisericii. Dar au trecut atîţia ani de atunci! De altfel,. Turneul Ansamblului Alexandrov tocmai asta celebrează: jubileul a 70 de ani de la victoria asupra fascismului. În timp ce orchestra şi corul intonează tot felul de cîntece, pe ecranul din fundal sînt proiectate scene din război. Cîtă putere evocatoare! „Carte cu litere de foc e războiul” – scria un antic. Două popoare mari – ruşii şi germanii – să se extermine în halul ăsta, să-şi facă atîta rău! Ce nebunie colectivă! Ce duh rău i-a dat Dumnezeu acelei generaţii de lideri politici! Dar a venit Pacea. Rănile umanităţii s-au cicatrizat, încet-încet. De ce sînt bune şi necesare asemenea momente evocatoare, cum sînt spectacolele, depunerile de coroane, parăzile? Pentru păstrarea, veşnic trează, a conştiinţei. Să nu se repete atrocităţile. Mintea mea lucrează tot timpul, gîndul îmi zboară, fac asociaţii de idei în funcţie de sentimentele pe care mi le stîrnesc imaginile de pe ecran şi muzica. Neîndoielnic, ruşii au voci de aur. Mă gîndesc la basul Ivan Rebrov, pe care îl ascultam în anii ’70, pe o casetă audio. Atunci am cunoscut „Balada lui Stenka Razin”, „Polie, poliuşka maia” („Cîmpia mea”), „Mesteacănul” (Ceaikovski). Din păcate, în prima parte a concertului nu le-am auzit. Am tras nădejde că vor fi interpretate după pauză. Dar, dezamăgire! N-au fost cîntate! Am auzit, ce-i drept, alte bijuterii muzicale: „Ocii ciornîie”, „Katiuşa”, „Kalinka”, „Valurile Amurului”, „Serile în împrejuirimile Moscovei” (Soloviov Sedoi, nu ştiu de ce îmi vine să-i zic Suhoi). Au fost cîntate şi un cîntec în limba română, despre primăvară şi tractoare, ca şi unele piese din repertoriul internaţional. Un asemenea cor magnific poate interpreta orice – chiar i-aş sugera să abordeze şi cea mai înălţătoare piesă a genului, „Corul Robilor”, de Giuseppe Verdi. Dar nu le-a spus nimeni conducătorilor ansamblului că românii cunosc şi îndrăgesc „Balada lui Stenka Rezin” şi „Polie, Poliuşka maia”? Păcat.

Fratele meu şi-a sunat fiica, în Thailanda, pentru a asculta cîteva acorduri. Ce mică a devenit lumea, de cînd cu tehnica asta modernă! Ce forţă colosală are muzica! Aş dori să adun într-un volum toate paginile pe care le-am consacrat muzicii. Undeva scriam: „Aş putea trăi o zi fără pîine, dar nu fără muzică”. Nu mai vorbesc despre rîndurile pe care le-am consacrat unor îngeri, ca Beethoven, Mozart, Chopin, Ceaikovski, Enescu.

La final, spectatorii au aplaudat frenetic. I-am spus atunci Cleopatrei Lorinţiu: „Americanii i-au făcut pe români să-i aplaude pe ruşi în picioare!”. Nu e aşa? Aşa e. Toată lumea gîndeşte ca mine, dar prea puţini au curajul, sau posibilitatea să o spună. Nu-i nimic, am eu şi curaj, şi ocazia s-o rostesc răspicat. A devenit clar că politica bezmetică a neoconservatorilor de peste Ocean vrea să bage România în război cu Rusia. Caută tot felul de pretexte mincinoase: că Vladimir Putin ordonă asasinate, că tot el a declanşat valurile de migratori, că vrea să refacă URSS, că uite-acuş, acuş, acuş va da cu bomba atomică etc. Abia acum pricep sensul glumei din copilăria noastră: „Minţi ca o gazetă imperialistă”. Fireşte că ruşii au păcatele lor. Unul dintre ele: refuză să ne dea înapoi Tezaurul, la care un naţionalist ca mine nu va renunţa în ruptul capului. Dar, în cazul de faţă – conflictul zonal – yankeii îi zgîndăre, bagă băţul prin gard, dau foc întregii zone, cu „revoluţiile portocalii” pe care poparele NU le vor. N-am să cad în păcatul de a amesteca politica şi cultura, dar ceea ce s-a întîmplat în această seară de toamnă la Bucureşti e o lecţie pentru trufia autistă a americanilor, repet: românii i-au aplaudat pe ruşi în picioare!

CORNELIU VADIM TUDOR
Duminică, 13 septembie 2015"

Citeşte şi

A candidat la Preşedinţia României de cinci ori! Cariera politică a "Tribunului" a marcat ultimii 25 de ani!

A publicat zeci de cărţi! Vadim Tudor, unul dintre cei mai prolifici scriitori

În articolul
Ultimul articol al Tribunului: "Românii i-au aplaudat pe ruşi în picioare"
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Cum a început povestea de dragoste dintre Jador și noua lui iubită, Oana Ciocan: „Am testat-o”. I-a ascuns că are casa și mașina pe numele lui
Showbiz intern • la 11:50
Cum a început povestea de dragoste dintre Jador și noua lui iubită, Oana Ciocan: „Am testat-o”. I-a ascuns că are casa și mașina pe numele lui
  • Cum a început povestea de dragoste dintre Jador și noua lui iubită, Oana Ciocan
  • I-a ascuns că are casa și mașina pe numele lui
Tavi Clonda, despre dorința pe care și-a îndeplinit-o după 12 ani. Ce spune artistul despre achiziția de 100.000 de euro: „Nu se întâmplă peste noapte” / VIDEO
Emisiuni TV • la 11:41
Tavi Clonda, despre dorința pe care și-a îndeplinit-o după 12 ani. Ce spune artistul despre achiziția de 100.000 de euro: „Nu se întâmplă peste noapte” / VIDEO
  • Tavi Clonda a vorbit despre dorința pe care și-a îndeplinit-o după 12 ani
  • Ce spune artistul despre achiziția de 100.000 de euro
Florin Salam a ajuns, din nou, la secția de poliție! Manelistul se teme că cineva ar vrea să îi facă rău: ”Credeți-mă din suflet”
Showbiz intern • la 11:38
Florin Salam a ajuns, din nou, la secția de poliție! Manelistul se teme că cineva ar vrea să îi facă rău: ”Credeți-mă din suflet”
  • Problemele cu legea continuă pentru Florin Salam
  • Manelistul s-a întors la secția de poliție
Cum le răspunde Zarug de la Te cunosc de undeva oamenilor care ”aruncă cu pietre”. Reacția concurentului la hate-ul din online / VIDEO
Showbiz intern • la 11:30
Cum le răspunde Zarug de la Te cunosc de undeva oamenilor care ”aruncă cu pietre”. Reacția concurentului la hate-ul din online / VIDEO
  • Zarug, despre cum răspunde oamenilor care îl critică
  • Cum gestionează concurentul de la Te cunosc de undeva hate-ul
  • Declarații exclusive
Mirela Vaida, sărbătorită și pe scena Teatrului „Constantin Tănase”, de ziua ei de naștere. Surpriza pe care au pus-o la cale colegii, împreună cu Adrian Enache / FOTO
Showbiz intern • la 11:18
Mirela Vaida, sărbătorită și pe scena Teatrului „Constantin Tănase”, de ziua ei de naștere. Surpriza pe care au pus-o la cale colegii, împreună cu Adrian Enache / FOTO
  • Mirela Vaida, sărbătorită și pe scena Teatrului „Constantin Tănase”, de ziua ei de naștere
  • Surpriza pe care au pus-o la cale colegii, împreună cu Adrian Enache
Emma Răducanu se retrage de la Miami Open! Ce se întâmplă cu jucătoarea de tenis
Tenis • la 11:14
Emma Răducanu se retrage de la Miami Open! Ce se întâmplă cu jucătoarea de tenis
  • Emma Răducanu se retrage de la Miami Open
  • Ce se întâmplă cu fosta campioană de la US Open
Vezi toate știrile noi
Recomandări
Cine l-a salvat
recomandare pe observatornews.ro
Cine l-a salvat
Ianis Hagi și Elena pregătesc nunta anului în România! Detalii fabuloase despre evenimentul colosal, care va costa o avere
recomandare pe as.ro
Ianis Hagi și Elena pregătesc nunta anului în România! Detalii fabuloase despre evenimentul colosal, care va costa o avere
VINE URGIA! Accuweather a lansat alertă de ninsoare în România! Care sunt zonele afectate!
Romania TV
VINE URGIA! Accuweather a lansat alertă de ninsoare în România! Care sunt zonele afectate!
„Un frăţior sau o surioară”. Vlăduţa Lupău a făcut marele anunţ în direct la TV
Romania TV
„Un frăţior sau o surioară”. Vlăduţa Lupău a făcut marele anunţ în direct la TV
Negresă pufoasă de post, fără zahăr. Prăjitura delicioasă care potolește pofta de dulce
recomandare pe antena3.ro
Negresă pufoasă de post, fără zahăr. Prăjitura delicioasă care potolește pofta de dulce
Aryan, copilul de doi ani dispărut în Botoşani, a fost găsit şi va fi transportat la spital
recomandare pe antena3.ro
Aryan, copilul de doi ani dispărut în Botoşani, a fost găsit şi va fi transportat la spital
Horoscop 19 martie 2024. Fecioarele au nevoie de o vacanță, Scorpionii acceptă o nouă provocare
recomandare pe antena3.ro
Horoscop 19 martie 2024. Fecioarele au nevoie de o vacanță, Scorpionii acceptă o nouă provocare
Cum să ții căpșunele în frigider, în mod corect. Nu se vor strica atât de repede
recomandare pe playtech.ro
Cum să ții căpșunele în frigider, în mod corect. Nu se vor strica atât de repede
Cele două zodii care vor străluci în luna aprilie. Vor avea zile de vis înainte de Paște
recomandare pe playtech.ro
Cele două zodii care vor străluci în luna aprilie. Vor avea zile de vis înainte de Paște
Copilul de doi ani dispărut la Botoșani a fost găsit în pădure, în apropierea unei mănăstiri
recomandare pe redactia.ro
Copilul de doi ani dispărut la Botoșani a fost găsit în pădure, în apropierea unei mănăstiri
Ce nu au voie să facă femeile în prima zi din Postul Paștelui. Totul despre "Lunea curată"
recomandare pe redactia.ro
Ce nu au voie să facă femeile în prima zi din Postul Paștelui. Totul despre "Lunea curată"
Au renunţat la agitaţia din Capitală şi s-au mutat la ţară! Cum arată casele vedetelor din zona rurală a României
recomandare pe Ciao.ro
Au renunţat la agitaţia din Capitală şi s-au mutat la ţară! Cum arată casele vedetelor din zona rurală a României
Ce mâncau românii acum 100 de ani? Nu existau țărani grași! Un fel îl mâncau și de trei ori pe zi!
recomandare pe shtiu.ro
Ce mâncau românii acum 100 de ani? Nu existau țărani grași! Un fel îl mâncau și de trei ori pe zi!
Câștigătoarea Power Couple a fost devoratoare de fotbaliști. Cu ce vedete din naționala României s-a iubit Daiana Anghel. GALERIE FOTO
recomandare pe ProSport.ro
Câștigătoarea Power Couple a fost devoratoare de fotbaliști. Cu ce vedete din naționala României s-a iubit Daiana Anghel. GALERIE FOTO
Carmen Grebenișan a făcut anunțul la doi ani de la nuntă: „Tot timpul m-am gândit să fac asta!“
recomandare pe bzi.ro
Carmen Grebenișan a făcut anunțul la doi ani de la nuntă: „Tot timpul m-am gândit să fac asta!“
Monica Tatoiu sare la gâtul lui Cătălin Măruță: „Anumite lucruri nu le pot ierta!”
recomandare pe bzi.ro
Monica Tatoiu sare la gâtul lui Cătălin Măruță: „Anumite lucruri nu le pot ierta!”
Avertisment de ultimă oră pentru românii care țin post!
recomandare pe dailybusiness.ro
Avertisment de ultimă oră pentru românii care țin post!
Aceasta este LISTA cu produsele reduse de Paște la LIDL. De azi sunt la raft!
recomandare pe dailybusiness.ro
Aceasta este LISTA cu produsele reduse de Paște la LIDL. De azi sunt la raft!
O tragedie acoperită de „sistem”. Povestea din spatele cazului horror de la Școala „Nicolae Titulescu”
recomandare pe Jurnalul.ro
O tragedie acoperită de „sistem”. Povestea din spatele cazului horror de la Școala „Nicolae Titulescu”
Pescobar caută înlocuitor pentru Larisa Popa la Taverna Racilor. Ce salariu generos oferă
recomandare pe a1.ro
Pescobar caută înlocuitor pentru Larisa Popa la Taverna Racilor. Ce salariu generos oferă
Close