Zeci de curse, decolări și aterizări vor avea întârzieri! Controlorii de trafic aerian intră azi în GREVĂ DE AVERTISMENT
Publicat pe 15.07.2015 la 09:18 Actualizat pe 15.07.2015 la 09:34
În premieră pentru România, cei 600 de controlori de trafic ai ROMATSA intră azi în grevă de avertisment timp de două ore, în intervalul orar 11:00 – 13:00. Zeci de curse, decolări și aterizări, vor avea întârzieri.
În premieră pentru România, cei 600 de controlori de trafic ai ROMATSA intră azi în grevă de avertisment timp de două ore, în intervalul orar 11:00 – 13:00. Zeci de curse, decolări și aterizări, vor avea întârzieri.
Protestatarii au o listă de 14 revendicări. Printre ele: majorarea salariilor, negocierea unui nou contract colectiv de muncă, mutarea controlorilor de trafic pe alte posturi după ce împlinesc vârsta-limită pentru aceasta profesie, adică 55 de ani.
Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian ATCOR a anunţat în 9 iulie greva de avertisment. "În momentul de faţă nu mai avem un contract colectiv de muncă. Începând cu data de 30 mai, patronatul a refuzat, după aproximativ 80 de zile de negocieri să mai continuăm aceste negocieri. Reprezentanţii sindicali din toată ţara nu au mai avut posibilitatea să stea aici (la Bucureşti, n.r.) şi au trebuit să plece acasă şi în aceste condiţii nu mai e nicio şansă, nu mai există nicio cale de dialog, refuzând practic negocierile. Singura soluţie pe care o avem este aceasta, să declanşăm această grevă de avertisment, conform legii. Am ales acest lucru, deşi legea mă obligă să o anunţăm cu 48 de ore înainte, noi am făcut acest anunţ cu o săptămâna înainte, în speranţa că organele competente ale statului vor interveni şi vor găsi o cale să nu ajungem la acea grevă de avertisment", a declarat atunci liderul sindicatului, Gabriel Tudorache.
Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) are în prezent 1.530 angajaţi. Între 2.500 - 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României. "Greva la noi presupune că mergem la lucru, suntem obligaţi să asigurăm o treime din traficul aerian. Pe de altă parte, asigurăm toate zborurile umane, de căutare şi salvare, zborurile cu preşedinţi, monarhi, poliţia aeriană. Am anunţat atât Ministerul Transporturilor, Consiliul de Administraţie, prim- ministrul, preşedintele, Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi inclusiv forurile internaţionale. Am trimis acum două-trei zile o scrisoare şi am cerut şi sprijinul prim-ministrului interimar, Gabriel Oprea. Din păcate, până acum nu am primit nicio veste, nicio chemare la dialog", a spus Tudorache.