Ce se întâmplă dacă nu cureți ambrozia din fața casei. Autoritățile au impus măsuri drastice
Publicat pe 17.09.2023 la 07:45 Actualizat pe 17.09.2023 la 09:00
Proprietarii de terenuri riscă amenzi considerabile în cazul în care nu îndepărtează ambrozia. Autoritățile au impus măsuri drastice, iar amenzile sunt usturătoare în cazul în care legile nu se respectă.
- Ce se întâmplă dacă nu cureți ambrozia din fața casei
- Autoritățile au impus măsuri drastice
Știm cu toții că ambrozia este o plantă care provoacă alergii puternice tot mai multor persoane în ultimul timp. Ei bine, foarte puţini sunt cei care fac efortul de a distruge buruienile. În ultimul timp ce unele persoane nu se pot lupta singuri cu bălăriile, alții nici nu știu la cine să apeleze pentru a le curăța pământul.
Ce se întâmplă dacă nu cureți ambrozia din fața casei
Potrivit unei noi legi, aceste lucrări de curățare a ambroziei de pe terenurile proprii vor putea fi făcute contra cost chiar de către angajații primăriei.
În acest fel, propunerea legislativă pusă, de curând, pe masa senatorilor vizează modificarea și completarea Legii nr. 62/2018. Aceasta are în vedere combaterea ambroziei.
Autoritățile au impus măsuri drastice
Concret, legea adoptată în acest an prevede ca aceste lucrări să fie făcute până la data de 30 iunie a fiecărui an, chiar dacă această buruiană a înflorit, în ultimii ani, în România, în lunile august – septembrie.
„Întrucât este vorba de o plantă sălbatică, caracterizată printr-un proces de înflorire spontan, care se poate schimba de la an la an, considerăm că legea trebuie să oblige proprietarii sau deţinătorii de terenuri să îndepărteze această plantă oricând înfloreşte pe parcursul anului”, spun inițiatorii proiectului în expunerea de motive.
Desigur, potrivit legislației actuale, proprietarii de terenuri intravilane sau extravilane sunt obligați să desfășoare periodic lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei.
În caz contrat, cei care nu se conformează vor primi amenzi mari, începând cu jumătatea lunii iulie și până la finalul lunii octombrie.
Mai exact, persoanele fizice pot fi sancționate cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, în timp ce persoanele juridice vor avea de plătit sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.