Mana Maicii Domnului, proprietăți și îngrijire. Totul despre această plantă
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 10.05.2023 la 13:27
Actualizat pe 10.05.2023 la 13:27
Mai ales pe timpul verii, parfumul dulce al caprifoiului, numit în popor și Mâna Maicii Domnului, este peste tot. Această plantă înflorește când vine vremea caldă, și are un miros inconfundabil. Haideți să vedem ce alte proprietăți mai are, când se plantează, dar și ce beneficii are ceaiul de Mana Maicii Domnului.
- Mana Maicii Domnului, proprietăți și îngrijire
- Legenda florii Mâna Maicii Domnului și superstițiile asociate cu ea
- Ce beneficii are ceaiul din această plantă
De-a lungul anilor, caprifoiul a fost folosit sub diferite forme. În timp ce fructele de pădure sunt otrăvitoare, frunzele, florile și semințele acestei plante au fost folosite în scopuri medicinale pentru a vindeca tot felul de boli.
Legenda florii Mâna Maicii Domnului și superstițiile asociate cu ea
De-a lungul anilor, potrivit tradiției populare, Mâna Maicii Domnului a fost extrem de cunoscută și folosită și s-a crezut despre ea că are efecte tămăduitoare atât pentru bolile trupului, dar şi pentru cele ale sufletului.
Legenda acestei plante spune că Maica Domnului cu micul Iisus în braţe ar fi căutat adăpost la mai multe plante pentru a scăpa de soldaţii lui Irod când aceştia o hărţuiau, iar caprifoiul a fost singura plantă care a adăpostit-o. Drept răsplată, înainte de pleca, Maica Domnului ar fi binecuvântat-o să aiba puteri vindecătoare: „De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”.
Ce proprietăți are Mâna Maicii Domnului sau caprifoiul
Caprifoiul ar putea reduce inflamația. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe informații pentru a determina cum ar putea funcționa caprifoiul în privința acestor simptome. Caprifoiul este, de asemenea, folosit pentru afecțiuni urinare, dureri de cap, diabet, artrită reumatoidă și cancer.
Unii oameni îl folosesc ca laxativ, pentru a contracara otrăvirea și pentru controlul nașterii. Caprifoiul este uneori aplicat pe piele pentru mâncărime și pentru a ucide germenii.
Ce beneficii are ceaiul de Mana Maicii Domnului
Multe persoane consumă ceaiul de Mâna Maicii Domnului pentru a se trata de răceli ușoare. Unii specialiști recomandă utilizarea plantei pentru infecțiile tractului respirator superior datorită beneficiilor pentru plămâni. Cei cu astm bronșic folosesc adesea caprifoiul pentru a calma și elibera căile respiratorii. Cele mai importante beneficii ale ceaiului de caprifoi includ:
-Prevenirea infecțiilor;
- Îmbunătățirea digestiei;
- Reglarea nivelului de zahăr din sânge;
- Reducerea inflamației;
- Tratarea răcelii și gripei;
Când se plantează Mana Maicii Domnului
În funcție de tipul de caprifoi pe care doriți să îl plantați, trebuie să știți că: cel de foioase ar trebui să fie plantat la sfârșitul iernii, iar caprifoiul veșnic verde ar trebui să fie plantat primăvara sau toamna. Oferiți acestei plante un cadru pentru a se cățăra, cum ar fi un spalier. Udați plantele în perioadele uscate și aveți grijă ca locul în care îi plantați să fie umed, bine drenat, la soare sau la umbră parțială.