Alexandru Arșinel, despre moartea lui Szobi Cseh: ”Lista se subțiază din ce în ce mai mult”
Publicat pe 01.08.2014 la 11:04 Actualizat pe 01.08.2014 la 11:08
Alexandru Arșinel este unul dintre marii artiști care, de-a lungul timpul, l-a admirat din tot sufletul pe Szobi Cseh pentru dăruirea cu care acesta se implica în toate acțiunile sale.
Alexandru Arșinel este unul dintre marii artiști care, de-a lungul timpul, l-a admirat din tot sufletul pe Szobi Cseh pentru dăruirea cu care acesta se implica în toate acțiunile sale.
”Nu ne-am mai văzut decât pe la spital, ne-am văzut de vreo două ori pe acolo, pe când se trata de boala lui de ficat. Știam că suferă și de cancer, dar.... Sunt devastat, un om de o asemenea valoare s-a dus....”, ne-a spus, cu o voce trstă, Alexandru Arșinel.
Mai mult decât atât, marele actor constată cu tristețe și cu teamă că, din păcate, vârsta și boala nu iartă pe nimeni. ”Lista se subțiază din ce în ce mai mult, mulți dintre noi suntem bătrâni. Iar când suntem bolnavi și ne tratăm, apare unul care ne înjură că, vezi Doamne!, îndrăznim să supraviețuim. Dar Szobi era un om unic, era puternic și era acel tip de om care ar fi făcut totul pentru cei din jur. Sacrificiul pe care îl făcea el pentru acei copii de care avea grijă și pe care îi învăța o meserie cu adevărat frumoasă îl va duce direct în Rai, pentru că atât de multă bunătate de dăruit așa cum nu am mai văzut vreodată la cineva”, ne-a mai spus Alexandru Arșinel.
Szabolcs (Szoby) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultăţii, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa "Ganea". Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitate de cascador la filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele "Împuşcături pe portativ" (regizat de Cezar Grigoriu), "Tom Sawyer şi Huckleberry Finn" (producţie franceză) şi "Serbări galante" (în regia lui René Claire).
Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm - Centrul de Producţie Cinematografică, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.
Între 1999 şi 2002 a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv "Amen", în regia lui Costa-Gavras.
Citeşte şi: